Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lassítja a holdújévre hazautazók közlekedését az időjárás Kínában

2016-02-01 13:34:33

 

Kisebb fennakadások keletkeztek a közelgő holdújévi utazási kavalkádban Kínában, miután az ország középső részében a havazás miatt légi járatok tucatjait törölni kellett, és ezrek rekedtek a repülőtereken - jelentette a helyi média hétfőn.

 

    A világ legnépesebb, 1,37 milliárd lakosú országában az évente ismétlődő, legújabb kori legnagyobb "népvándorlás" során, amely rendszerint egy 40 napos újévi utazási időszakot jelent, a közlekedési hatóságok 2,9 milliárd utazásra számítanak. Százmillióval többre, mint tavaly ugyanekkor.
    Az óév, a kecske évének utolsó napja az idén február 7-re esik, 8-tól a kínai asztrológia szerint már a majom évét jegyzik.
    A holdújév köszöntéséhez kapcsolódó tavaszünnepre már egy hete megkezdődtek a hazautazások, ám a legzsúfoltabb periódusnak jellemzően az idén is az utolsó hét ígérkezik. Ezekre a napokra mentesítő vasúti szerelvények százaival bővül a menetrend. Ebben az időszakban a legtöbben a több millió vándormunkást foglalkoztató, dél-kínai Kantont fogják elhagyni. Várhatóan 2,39 millióan lesznek.
    Az utazások irányát tekintve az idén újabb trend figyelhető meg. Sokan célozzák meg ugyanis a nagyvárosokat, ami annak a jele, hogy az ott dolgozók közt kialakult már egy olyan réteg, amely miután letelepedett egy városban, inkább a szülőket látja vendégül, mintsem maga utazik a szülőhelyére.
    Az előrejelzések szerint a korábbi évekhez képest az idén arányaiban sokkal többen választják a közúti közlekedést, ami az új autópályák építésének, valamint a viszonylag olcsó és kényelmes buszok elterjedésének köszönhető. A második legnagyobb forgalmat a vasút fogja bonyolítani, ezután következnek a sorban a repülőgépek.
    A hosszú évtizedeken át ilyenkor rendkívüli gondot jelentő jegyvásárlás sokkal gördülékenyebb az utóbbi években, amióta a jegyeket személyre szólóan lehet csak megvenni, és amióta a mobil internetes eszközök széles körben elterjedtekké váltak. Az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazásokkal történő jegyvásárlás a legnépszerűbb, ezt követi az online jegyvétel az internetes weboldalakon, ám sokak számára még mindig a pénztárak jelentik a biztos megoldást.