Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ügyészség nem Csíkszeredában tárgyaltatná a város polgármesterének és alpolgármesterének perét

2016-02-01 13:49:00

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) azt kérte hétfőn, hogy ne a területileg illetékes csíkszeredai törvényszék tárgyalja Ráduly Róbertnek és Szőke Domokosnak, a város volt polgármesterének és tisztségéből felfüggesztett alpolgármesterének a perét - közölte az Agerpres hírügynökség. 

    Csíkszeredában hétfőn kezdődött el a hivatali visszaéléssel vádolt városvezetők perének az érdemi szakasza. A román korrupcióellenes ügyészség 2015 áprilisában tartott csíkszeredai házkutatásai óta a törvényszék csak az elöljárók elleni kényszerintézkedésekre vonatkozó kérésekkel foglalkozott. 
    A polgármester ügyvédje az Agerpresnek elmondta, hogy az ügyet csakis a marosvásárhelyi törvényszékre helyezheti át a marosvásárhelyi táblabíróság, mely február 26-án bírálja el az ügyészség kérését. 
    Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen június közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből. A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. 
    Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.