Emma napja van. | 2024.04.19

Görgei-emlékév kezdődik Visegrádon

2016-01-29 18:46:00

Ünnepi rendezvénnyel indul szombaton a visegrádi Görgei-emlékév, amely programsorozattal tiszteleg Görgei Artúr tábornok (1818-1916), az 1848-49-es magyar szabadságharc hadvezérének emléke előtt halálának 100. évfordulója alkalmából.

    Az 1848-49-es szabadságharc egyik legzseniálisabb katonai vezetőjének nem mindennapi volt a sorsa, a magas kort megért Görgeivel elbánt a közélet, s nagyon hosszú ideig árulóként tekintettek rá - mondta el Félegyházi András polgármester az MTI-nek
    A város és a hadvezér kapcsolatát bemutatva elmondta: Görgei Artúr a családja révén került Visegrádra, életének második felében sok időt töltött ott nyaranta, nagy örömét lelte a kertészkedésben.
    A település vezetője emlékeztetett arra, hogy 2 év múlva lesz Görgei Artúr születésének 200. évfordulója, ezért Visegrád úgy döntött, hogy három évadra szóló programsorozattal tiszteleg előtte.
    A következő időszak terveiről elmondta: szeretnék rendbe hozni a kapcsolódó visegrádi emlékeket és méltóképpen megünnepelni azokat, az előadások mellett pedig a kulturális programok is személyéhez kötődnek majd közvetve vagy közvetlenül. 
    Fontosnak tartják, hogy minél szélesebb körben ismerhessék meg ezt az időszakot, ezért könyv megjelentetését és kiállítást is terveznek, az ünnepségsorozat fénypontjaként pedig szobrot szeretne állítani Görgei Artúrnak a város. 
    A polgármester elmondta: az emlékév következő kiemelkedő állomása az idén tavasszal megrendezendő tudományos konferencia lesz. 
    Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója Visegrád és Görgei kapcsolatában fontosnak nevezte, hogy a tábornok körül kialakult egy volt honvédtisztekből, egykori katonáiból, munkatársaiból álló kör, akik a kiegyezés után sikeres vállalkozók, orvosok, ügyvédek lettek. 
    "Ők indították el a város újkori fejlődését, s nekik köszönhető például, hogy a visegrádi vár feltárása, helyreállítása megindulhatott az 1870-es években" - jegyezte meg.
    A visegrádi Görgei-emlékév ünnepélyes nyitánya szombaton lesz a királyi palota nagytermében, ahol Hermann Róbert történész tart előadást A Görgei-kutatás problémái címmel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó