Auguszta napja van. | 2024.03.29

Zikaláz - Ausztriában nem tartanak járványtól

2016-01-29 12:31:42

 

Ugyan van egy zikavírussal fertőzött beteg Ausztriában, a szakértők mégsem tartanak attól, hogy járvány törne ki az országban - adta hírül pénteken a Die Presse című osztrák lap.

 

    A bécsi orvosi egyetem közlése szerint a zikavírust egy Brazíliából hazatért osztrák nő szervezetében mutatták ki. 
    A trópusi betegségekkel foglalkozó szakértő szerint a következő hetekben egyre több utazó fog hazatérni úgy, hogy szervezetében kimutatható lesz a fertőzés, azonban többségük nem lesz beteg, észre sem fogja venni, hogy elkapta a vírust.
    Ha az illető nem várandós vagy nem tervez éppen gyermekvállalást, akkor ennek nincs jelentősége - közölte Herwig Kollaritsch. Elmondása szerint Ausztriában azért nem kell járványtól tartani, mert a osztrák klíma hűvösebb, és nem élnek meg nagy számban azok az állatok, amelyek terjeszthetnék a kórt. Latin-Amerikában, ahol a fertőzés az Egészségügyi Világszervezet szerint robbanásszerűen terjed, a zikavírust többnyire szúnyogok terjesztik. Az osztrák szakértő elővigyázatosságra intette azokat, akik az érintett régiókba készülnek. 
    Ausztriában a tigrisszúnyog terjesztheti a kórokozót. Ezt a rovarfajt már 2012-ben észlelték az országban, de a maláriát terjesztő szúnyogfajta is feltűnt az országban - hangzott el az osztrák közszolgálati rádió (ORF) adásában. Szakértők elmondták: ezek a nem őshonos állatok a nemzetközi kereskedelem során szállított árukkal együtt "utazhatnak be" külföldről az országba. 
    A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmajomban azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában.
    A zikaláz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. A többek között az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett, eddig jellemzően csak viszonylag könnyű lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint újabban úgynevezett kóros kisfejűséget is okozhat a születendő magzatnál. Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra. 2014-ben a kórosan kisfejű újszülöttek száma nem érte el a százötvenet. 
    Zikavírust azonosítottak több európai országban is, dán, brit és holland állampolgár szervezetében is kimutatták már, valamint Svájcban, Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést.