Auguszta napja van. | 2024.03.29

Betegközvetítéssel csalt áfát egy pécsi férfi

2016-01-29 10:39:00

 

Mintegy 140 millió forint áfát csalt el egy ukrán származású pécsi férfi, akinek cégcsoportja külföldről közvetített betegeket magyarországi onkológiai ellátásra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője pénteken az MTI-vel.

 

    Sárközi Alexandra közleménye szerint egy ukrán származású pécsi férfi irányította a cégcsoportot, amely főként ukrán, moldovai és román pácienseknek közvetített magyarországi térítéses onkológiai ellátásokat. A teljesen jogszerűnek tűnő ügyletben a közvetítő cégek számláikat áfa nélkül állították ki, és bevételeiket adóbevallásukban adómentesnek tüntették fel, holott az általuk végzett betegközvetítés adóköteles tevékenység. Így 140 millió forint áfát nem fizettek be az állami költségvetésbe.
    A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói adórevizorokkal, informatikusokkal együtt, országos akcióban tizenkét helyszínen tartottak házkutatást. A pécsi férfit elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki, másokat tanúként hallgattak ki. Mintegy 150 millió forint értékben zároltak két ingatlant, huszonegy bankszámlát, valamint lefoglaltak tizenegy gépjárművet, készpénzt és az ügyben érintett cégek üzletrészeit, így a költségvetésnek okozott kár már az akció napján megtérült.
    A nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indították, amely akár nyolc évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.