Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mindennapos tüntetésekkel fenyegetőzik a koszovói ellenzék

2016-01-28 15:28:48

 

Ultimátumot adott Isa Mustafa kormányfőnek a koszovói ellenzék, amely szerint amennyiben a miniszterelnök február 17-ig nem mond le, mindennapos tüntetéseket szerveznek majd a kormányhivatal elé - közölte értesülését a Zeri című pristinai napilap csütörtökön a honlapján.

 

    A február 17-i határidőnek jelképes jelentősége van, a nyugat-balkáni ország akkor ünnepli függetlensége kikiáltásának nyolcadik évfordulóját. A lemondás mellett az ellenzéki politikusok előre hozott választások kiírását követelik. 
    A koszovói ellenzéki pártok szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, hogy mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelése nem teljesül. Ez a legsúlyosabb belpolitikai válság azóta, hogy Koszovó 2008-ban függetlenné vált Szerbiától. Az 1999-es szerb-koszovói konfliktus, illetve a függetlenség kikiáltása óta soha nem vonult annyi ember az utcára Pristinában, mint a november 28-i és január 9-i kormányellenes tüntetéseken. 
    A tiltakozásnak az adhatott újabb lendületet, hogy a koszovói és a szerb kormányfő szerdán folytatta a korábban megkezdett tárgyalásokat Brüsszelben, a normalizációs folyamatot pedig az ellenzék nem nézi jó szemmel.