Tivadar napja van. | 2024.04.20

Dízelbotrány - Az Európai Bizottság szigorúbb szabályozást vezetne be az autógyártók ellenőrzésére

2016-01-27 18:13:00

Az autógyártókra vonatkozó szabályozás szigorítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság annak biztosítására, hogy az érintett vállalatok maradéktalanul eleget tegyenek az uniós biztonsági, környezetvédelmi és gyártási követelményeknek, és ezáltal elejét lehessen venni a Volkswagen-csoport dízelbotrányához hasonló újabb incidenseknek.

    A brüsszeli testület közleményben tudatta, hogy alapjaiban reformálnák meg az úgynevezett típusjóváhagyási keretrendszert. Jelenleg a nemzeti hatóságok kizárólagos felelősségi körébe tartozik annak igazolása, hogy egy jármű megfelel-e a forgalomba hozatali követelményeknek. A szerdán beterjesztett javaslat értelmében ez egy függetlenebb rendszer keretében működne, és a már forgalomban lévő autók felügyelete is szigorodna.
    A rendelettervezet feljogosítaná a bizottságot arra, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezzen, elrendelje bizonyos járművek visszahívását, és járművenként akár 30 ezer eurós pénzbüntetést szabjon ki a csaláson kapott autógyártókra.
    "Egy olyan egységes piacon, ahol az áruk szabadon mozognak, mindenkinek be kell tartania a játékszabályokat. A Volkswagenről nyilvánosságra került adatok megerősítették, hogy javítani kell a gépjárművek forgalomba hozatali engedélyezését szabályozó rendszert. Ahhoz, hogy vissza tudjuk szerezni a fogyasztók bizalmát e kulcsfontosságú ágazat iránt, szigorúbb szabályozást kell bevezetnünk, és egyben gondoskodnunk kell a szabályok tényleges betartásáról is" - szögezte le Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos.
    Elzbieta Bienkowska, a belső piaci szabályozásért felelős EU-biztos pedig kijelentette: "a mai javaslat minőségi javulást és függetlenedést fog eredményezni a gépjárművek vizsgálatában, és szigorítani fogja a már forgalomban lévő járművek felügyeletét".
    A javaslatot az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Szakértők szerint azonban a típusengedélyeztetés központosítására tett kísérlet nagy ellenállásba ütközhet több lobbicsoport, valamint egyes tagállamok, elsősorban Nagy-Britannia és Németország részéről.
    A legnagyobb európai autógyártó vállalat, a Volkswagen az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) vizsgálatai hatására tavaly szeptemberben ismerte el, hogy bizonyos dízelüzemű járműveibe olyan szoftvert telepített, amelynek segítségével kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások. A botrány világszerte mintegy 11 millió gépjárművet érint, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.