Ervin napja van. | 2024.04.26

Fidesz: A csok kiszámítható, egyedül a balliberálisok fenyegetik

2016-01-26 15:50:00

 A Fidesz szerint a liberálisok már megint nem a családok oldalán állnak és ugyanúgy támadják az otthonteremtési programot, ahogy kormányzásuk alatt tették.

    A nagyobbik kormánypárt kedden közleményben reagált a Magyar Liberális Párt ügyvivőjének nyilatkozatára. Bősz Anett ebben követhetetlennek és kiszámíthatatlannak tartotta a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatását. 
    A Fidesz közölte: a liberálisok ugyanúgy támadják az otthonteremtési programot, ahogy kormányzásuk alatt tették, amikor végül a szocialistákkal együtt meg is szüntették az első Orbán-kormány által bevezetett otthonteremtési kedvezményeket "és a kockázatos devizahiteleket kínáló bankok karjaira lökték a magyar családokat". 
    Nyomatékosították: az otthonteremtési program teljesen kiszámítható, mert amíg a Fidesz kormányoz, csok is lesz, "egyedül a balliberálisok jelentenek rá fenyegetést". Hozzátették, a program mindenkinek olcsóbbá teszi az otthonteremtést, aki bérből és munkából él: a közfoglalkoztatottaknak, a minimálbéreseknek éppúgy, mint a még gyermektelen fiatal házasoknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek, az örökbefogadóknak, az egy-, a két-, a három- vagy többgyermekes családoknak. 
    A kedvezményre jogosultak mindazok, akik új lakást, házat építenek vagy vásárolnak, és akik használt lakást vásárolnak, bővítenek - tette hozzá a nagyobbik kormánypárt.  
    A csok rendszere nem változott, a kormány legutóbbi ülésén további könnyítésekről döntött, amelyeknek köszönhetően még többen tudnak élni a támogatással. Emlékeztetnek: könnyítés például, hogy azok az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik az új lakásra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezményt, akiknek már van lakástulajdonuk. Szintén könnyítés, hogy eltörlik a 30 millió forintos értékhatárt az államilag támogatott hitel esetében és a nem teljes körűen közművesített térségek lakói is igényelhetnek támogatást.