Tivadar napja van. | 2024.04.20

A belga hatóságok tudták, hogy a gyanúsítottak fegyverhez akarnak jutni

2016-01-26 13:45:03

 A belga titkosszolgálatoknak már évekkel korábban tudomásuk volt arról, hogy fegyverhez akarnak jutni azok a brüsszeli szélsőségesek, akikről azóta kiderült, hogy kapcsolatban álltak a tavaly novemberi párizsi terrortámadások elkövetőivel - közölte kedden a helyi sajtó.

    A Le Soir című újság cikke szerint a hatóságok már 2012 áprilisában arról tájékoztatták a szövetségi ügyészséget, hogy radikális iszlamisták gyanús tevékenységet folytatnak a marokkói születésű, de belga állampolgárságú Gelel Attar brüsszeli lakásában.
    A csoportosulás tagjai rendszeresen összejöttek, és terveket szőttek egy fegyveres támadásról. Ezen találkozók során többször is felmerült a harci fegyverek és robbanószerek beszerzésének a kérdése - olvasható a lapban.
    A vádhatóság később megerősítette a titkosszolgálati levélről szóló sajtóértesüléseket.
    Gelel Attart nemrégiben őrizetbe vették a párizsi merényletekkel kapcsolatban. A férfit távollétében tavaly júliusban ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság terrorszervezetben való részvétel miatt.
    A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is marokkói származású belga állampolgárok voltak, így az akció egyik kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően.
    A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.