Emma napja van. | 2024.04.19

MNB: életbe léptek a fogyasztóbarát módosítások az új biztosítási törvényben

2016-01-26 09:51:54

 Az új biztosítási törvény alapján a biztosítóknak januártól közölniük kell ügyfeleikkel a megtakarítási életbiztosítási termékek teljes költségmutatóját, és hosszabbítaniuk kell panaszfogadási célú nyitvatartási idejüket, valamint bővült a jegybank felügyelési eszköztára is - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi közleményében.

    A tájékoztatás szerint az új törvény több új fogyasztóvédelmi rendelkezést tartalmaz, és hangsúlyosabbá teszi az MNB felügyelési szerepét is.
    A többes biztosítási ügynökök ezentúl a függő biztosításközvetítők körébe tartoznak. Ők tehát nem az ügyfelek, hanem a biztosítók megbízásából végzik tevékenységüket, azonban új szabály, hogy az általuk esetleg az ügyfeleknek okozott károkért is a biztosító felel. A biztosító pedig tőlük is követelhet kártérítést. Ezért az alkuszokhoz hasonlóan, a többes ügynököknek is rendelkezniük kell egy éves időszakra szólóan, összességében 1,876 millió euró összegű felelősségbiztosítással vagy vagyoni letéttel.
    A felszámolás alá kerülő biztosítóknál a felszámolónak az eddigi 30 nap helyett 5 napon belül tájékoztatást kell adnia a folyamat megindításáról.
    Az új törvény bevezeti a szolvencia II. európai uniós biztosítási piaci szabályozási és követelményrendszerét, a kockázatalapú tőkekövetelményt és felügyelési szabályrendszert.