Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zeman: a menekültek befogadását a genfi egyezmények szabályozzák

2016-01-25 16:47:00

 A menedéknyújtásnál nem az a fontos, hogy olyan országból származik az illető, ahol háború van, hanem az, hogy országában politikai nézetei miatt üldözték - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő hétfőn a dél-morvaországi Brünnben.

    Zeman szerint ez a korábban megkötött genfi egyezményekből következik, amelyek jelentősen korlátozzák azok körét, akik Európában és Csehországban menedéket kaphatnak. 
    "Erről eddig nem beszéltem, de áttanulmányoztam a genfi egyezményeket, amelyek világosan meghatározzák, ki jogosult a menekültstátusra. Azt, hogy politikai nézetei miatt üldözték, be kell bizonyítania" - fejtette ki az elnök, aki munkalátogatáson van az Ausztriával határos dél-morva régióban.
    Zeman következetesen ellenzi a menekültek befogadását, amiért számos cseh és külföldi politikus is bírálja. Az államfő a bírálatokat megalapozatlannak tartja, s meggyőződése, hogy szükség van az éberségre.     Szerinte a menekültválság egyetlen megoldása, visszatoloncolni a gazdasági menekülteket és azokat, akik gyűlöletet szítanak mások ellen.     "Meggyőződésem, hogy a migrációs hullám jövőre a mi területünket, is el fogja érni. A szikrát Bajorország és Ausztria korlátozó intézkedései jelentik" - vélekedett a cseh elnök, aki úgy véli, hogy a migránsokat már a határon meg kell állítani és nem szabad beengedni Csehországba. Zeman álláspontja az, hogy a határ védelmére a rendőrséget, a hadsereget és az aktív tartalékosokat is be kellene vetni.