Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az alaptörvény módosítása ellen tiltakozott a MoMa a fővárosban

2016-01-24 18:44:00

 Az alaptörvény módosítása ellen tartott demonstrációt vasárnap Budapesten, a Kossuth Lajos téren a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa).

    A Szükségállapot - most Rád is szükség van címmel szervezett tüntetésen Bokros Lajos, a párt elnöke a Parlament előtt felállított színpadon kijelentette: a magyar nemzet becsületéért emelik fel a szavukat. Az ügy, amiért harcolnak - a szabadság helyreállítása - nemzeti ügy, és ez mindenkinek egyaránt fontos.
    "A mi öntudatunk, jövőnk nem lehet a diktátor (.) áldozata. Minden körülmények között küzdeni fogunk a szabadságért" - mondta. A pártelnök többször is hangsúlyozta, hogy az alaptörvény-módosítás arról tanúskodik, a hatalom retteg.
    Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott, hogy "felhatalmazási törvényt" kívánnak elfogadni, ennek a "jogi abszurdnak" pedig borzasztó következményei lehetnek. A kormány bármikor feljogosíthatja magát arra, hogy az állampolgárok jogait korlátozza - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg hatályos alaptörvény is nevesít öt különleges jogrendet, amelyet az általánostól eltérő helyzetben lehet bevezetni. Ezért nincsen szükség egy hatodikra is, ráadásul felmerül a kérdés, hogy ki mondja majd meg, mikor van terrorveszélyhelyzet.
    Magyar György azt mondta, hogy 60 napra elvehetik a polgárok jogait, amelyekért évszázadokig küzdöttek. Korlátozhatják egyebek mellett az internet, a média és a közlekedés szabadságát, ezt pedig nem szabad engedni - hangsúlyozta az összegyűltek előtt, akik azt skandálták: "Nem hagyjuk, nem hagyjuk!"
    A tüntetés résztvevői teljesen megtöltötték a Parlament előtti teret, sokuknál uniós, magyar nemzeti vagy a MoMa lobogója volt, de az Együtt és a Szolidaritás zászlóit is látni lehetett. Néhányan transzparensekkel érkeztek, amelyeken azt lehetett olvasni: "A terroristák a Parlamentben vannak", "Magyarország jobban aljasít" és "A net-en szervezz, az utcán tüntess. Demokráciát!".
    A körülbelül másfél órás tüntetés békésen zajlott, rendbontás nem volt.
    A kormány január közepén alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a kormány terrorfenyegetettség, vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet. Ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását.