Emma napja van. | 2024.04.19

Az MSZP kétszintű szabályozást javasol kritikus terrorfenyegetettség esetére

2016-01-24 15:44:02

 Kétszintű szabályozást javasol az MSZP kritikus terrorfenyegetettség esetére: elsőként a kormánynak legfeljebb nyolc napja lenne rendkívüli intézkedéseket bevezetni, azután az Országgyűlés kétharmados többsége dönthetne a Magyar Honvédség felhasználásáról és jelentősebb jogkorlátozások bevezetéséről - közölte a párt parlamenti képviselője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.

    Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke elmondta: a Honvédelmi Minisztérium javaslatát alkalmatlannak tartják tárgyalási alapnak, ezért kidolgozták terrorizmusellenes, ugyanakkor a demokráciát nem veszélyeztető anyagukat. 
    Eszerint terrortámadás vagy annak közvetlen veszélye esetén a kormány kihirdetheti a párt által kritikus terrorfenyegetettségnek nevezett különleges jogrendet és azonnal bevezethet rendkívüli intézkedéseket. A kormány a rendelkezésére álló nyolc napban alapvető jogokat nem korlátozhatna.
    Ahhoz, hogy a különleges jogrendet nyolc napnál tovább - legfeljebb 90 napig - fenntartsák, már az Országgyűlés kétharmados többségének döntése lenne szükséges. Szintén kétharmados felhatalmazás kellene a honvédség bevetéséhez és jelentősebb jogkorlátozások bevezetéséhez - ismertette a részleteket Molnár Zsolt.
    A kormány azonban még a parlament hozzájárulásával sem korlátozhatná az internetet vagy a sajtót, nem ellenőrizhetné a távközlést vagy a külföldiekkel való kapcsolattartást - emelte ki a képviselő.
    A párt - korábbi javaslata szerint - új tényállásokat is bevezetne a Büntető törvénykönyvben: ilyen lenne a terrorcsoportban való részvétel, a terrorizmus finanszírozására és a terrorcsoport által szervezett kiképzésén történő részvételre buzdító propaganda is - tette hozzá Molnár Zsolt.
    Emellett a párt célhoz kötötten növelné a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ forrásait, hogy hatékonyabb legyen a megelőzés. Indokolt lenne alapfokú oktatást biztosítani a közintézményekben, iskolákban, közösségi közlekedésben, közterületeken dolgozók számára a terrorveszély, terrortámadás idején teendőkről - vélekedett a politikus.
    Az MSZP szerint ezek az intézkedések közvetlenül csökkentenék a terrorveszélyt, sokkal előbbre valók, mint egy esetleges alkotmánymódosítás - jegyezte meg Molnár Zsolt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó