Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sobotka: A V4-ek B-tervet készítettek a migrációs válság megoldására

2016-01-24 15:45:00

Amennyiben a török-görög határon az Európai Tanács februári üléséig nem állítják meg a menekültek beözönlését Európai Unióba, a visegrádi négyek javasolni fogják egy B-terv elfogadását, amelynek alapján Bulgária és Macedónia, és esetleg Albánia déli határain új védvonal jönne létre az illegális bevándorlás megállítására - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. 

    Az unió korábban egyebek között hárommilliárd eurós támogatást szavazott meg Törökországnak, hogy határain megállítsa a menekülthullámot. 
    "Törökország egyelőre nem teljesíti kötelezettségeit" - mutatott rá Sobotka. Szerinte a török hatóságok többnyire tétlenül nézik, hogy az embercsempészek hajókat szereznek be és a tengeren Görögországba viszik a menekülteket.
    A kormányfő azt mondta, hogy a visegrádi országok erről a B-tervről már tárgyalnak európai partnereikkel. Hozzátette, hogy az elképzelést Bulgária, Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is támogatni fogja. Sobotka úgy véli, hogy a V4-ek B-terve egyben nyomásgyakorlás is Törökországra, hogy teljesítse, amit vállalt. 
    A cseh miniszterelnök már január közepén úgy vélekedett, hogy ha nem sikerül megerősíteni a szabad mozgást biztosító schengeni térség külső határait, Európának szüksége lehet egy "tartalék határrendszerre" is Bulgária és Macedónia vonalán.
    Lubomír Zaorálek külügyminiszter akkor azt nyilatkozta, hogy az európai politikusok mérlegelik ezt a lehetőséget, és a kulisszák mögött északabbra meghúzódó határvonal is szóba került.
    Sobotka újra megerősítette, hogy Csehország támogatja a közös európai határőrség létrehozását. A televíziós vita másik résztvevője, Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke, volt pénzügyminiszter azt mondta, hogy a cseh ellenzék migrációs ügyekben kiáll a kormány mellett. 
    Kalousek ugyanakkor kifogásolta, hogy az EU költségvetése nem kezeli kiemelt feladatként a migránsválságot, és kezelésére nem különített el megfelelő pénzalapokat. A miniszterelnök viszont óvott attól, hogy Brüsszel átértékelje a költségvetési prioritásokat, és bármi módon hozzányúljon a strukturális és a kohéziós alapokhoz. 
    "Nem biztos, hogy ez jó lenne Csehország számára" - szögezte le Bohuslav Sobotka. A pénzt máshonnan kell előteremteni, és a tagországoknak is hozzá kell járulniuk a szükséges összeg előteremtéséhez.