Auguszta napja van. | 2024.03.29

Közgyűlést tartottak az Extreme Light Infrastructure képviselői Brüsszelben

2016-01-23 09:04:00

 Közgyűlést tartottak az Extreme Light Infrastructure (ELI) lézeres kutatóközpont programjában részt vevő országok képviselői Magyarország brüsszeli állandó képviseletén pénteken.

    A résztvevők az egyes kutatási terveket, költségvetéseiket, az elmúlt év eredményeit és a megvalósításra váró terveiket egyeztették és hangolták össze - mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az ülést követően az MTI-nek.
    Mindhárom tagország, Románia, Csehország és Magyarország képviselői arról bizonyosodhattak meg, hogy a lézerközpontok építése a megbeszéltek szerint történik, a részfeladatok elvégzése összehangoltan halad - közölte az igazgató.
    A kutatás-fejlesztési intézményegyüttes 2018-ra készül el Prágában, Bukarestben és Szegeden egyszerre. Különlegességét a felhasználási területeik sokszínűsége mellett az adja, hogy várhatóan sehol sem fog ehhez hasonló lézerközpont épülni, így ezeket a központokat keresik majd fel a kutatók a világ minden részéről - tájékoztatott Lehrner Lóránt.
    A központok a fotonika egy-egy területével foglalkoznak majd, de a szegedi lézerközpont lesz a legszélesebb spektrummal rendelkező intézet, amely ötfajta berendezéssel fog dolgozni - közölte.
    A magyar központ attoszekundumos kutatásának lényege, hogy rövid impulzus alatt nagyon nagy teljesítménnyel lő meg különböző anyagokat lézersugárral, és a fény és az anyag találkozásának pillanatában vizsgálja azok kapcsolatát - mondta Lehrner Lóránt. A kapott eredményeket szinte az összes anyagtudományág hasznosítani tudja a biológiától a kémián, a geológián át a gyógyászatig, de akár új anyagok előállítására is alkalmas lesz.
    Az igazgató elmondta, hogy a szegedi lézerközpont épülete hamarosan elkészül és a berendezések is megérkeznek, így az év végén már tesztkutatási programokat tudnak végezni.