Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hoppál Péter: 24 milliárd forintot kap a PTE campusfejlesztésre

2016-01-22 21:16:00

 Huszonnégy - milliárd forint költségvetési forrást kap a Pécsi Tudományegyetem (PTE) campusfejlesztésre 2019-ig - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a baranyai megyeszékhelyen pénteken.

    Hoppál Péter  sajtótájékoztatón kiemelte, az összeget több lépcsőben a PTE és az egyetem orvoskara idegen nyelvű képzéseinek kapacitásfejlesztéséhez, illetve tudománypotenciáljának emeléséhez biztosítja a kormány.
    Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy Pécs a Modern városok program keretében tavaly áprilisban vállalta, hogy megduplázza az ott tanuló külföldi diákok számát, amelyhez infrastrukturális fejlesztések is szükségesek.
    A PTE-n a magyarok mellett mintegy 80 ország több mint 2700 hallgatója tanul jelenleg.
    Az államtitkár felidézte, hogy a kormány 565 millió forinttal támogatja a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulóját ünneplő 2017-es jubileumi év eseményeit. 
    Magyarország első egyetemét 1367. szeptember 1-jén alapította Nagy Lajos király, V. Orbán pápa engedélyével. Az évforduló alkalmából a PTE a városi önkormányzattal és a pécsi katolikus egyházmegyével együtt jubileumi ünnepségsorozatot szervez. 
    Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere a pénteki sajtóeseményen úgy fogalmazott, "viharos gyorsasággal született meg a kormánydöntés az egyetem fejlesztéséről".