Csongor napja van. | 2024.04.16

Markit: rosszul kezdődött az év az euróövezetben, de aggodalomra nincs ok

2016-01-22 12:36:00

A vártnál sokkal rosszabbul kezdődött az év az euróövezeti gazdaságban, mert nem sikerült a keresletet jelentősen növelni az árak erős csökkenésének és az euró gyengeségének dacára sem, de túlzott aggodalomra nincs ok - erre lehet következtetni a Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek januári előzetes adataiból. 

    A pénteken közölt jelentés szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI tizenegy havi mélypontra, 53,5 pontra csökkent januárban. Elemzők 54,2 pontra számítottak a decemberi 54,3 pont után. Az index értéke mindazonáltal már 2013 júliusa óta a növekedési tartományban tartózkodik.
    Mind a szolgáltató szektorban, mind a feldolgozóiparban növekedett a teljesítmény januárban, bár az ütem lassult. 
    Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 12 havi mélypontra, 53,6 pontra csökkent a decemberi 54,2 pontról. Elemzők 54,2 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke 52,3 pontra - háromhavi mélypontra - süllyedt a decemberi 53,2 pontról, szemben az 53,0 pontos várakozásokkal. 
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi. 
    Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban is lassult a növekedés januárban. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 52,1 pontra csökkent a decemberi 53,2 pontról, a szolgáltatóipari 55,4 pontra az előző havi 56,0 pontról, a kompozit BMI pedig 54,5 pontra esett a decemberi 55,5 pontról. 
    A második legnagyobb gazdaság, Franciaország továbbra is fáziskésésben van, stagnálás körüli értékekkel, ráadásul a feldolgozóipar rosszabbul teljesített a szolgáltatásoknál. Az összetett BMI értéke 0,4 ponttal 50,5 pontra emelkedett, miközben a feldolgozóipari beszerzésimedzser-index 1,4 ponttal 50,0 pontra esett, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index pedig 0,8 ponttal 50,6 pontra nőtt. 
    A legfrissebb BMI-adatok alapján nyilvánvaló, hogy januárban lassult a gazdasági növekedés az euróövezetben, ami csalódást kelt, de egyáltalán nem meglepő a pénzpiaci zűrzavarok miatti bizonytalanságokra való tekintettel - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint azonban nincs ok túl nagy aggodalomra. A friss adatok arra utalnak, hogy az euróövezet a folyó negyedévben az előzőhöz képest 0,3-0,4 százalékos növekedést érhet el, miközben a megkérdezett vállalatok alapvetően optimisták a jövőbeli üzleti kilátásokat illetően. Javult az üzleti hangulat, gyarapodott a megrendelésállomány is, növekedett a munkahelyek száma és az olajárak csökkenésének köszönhetően csökkentek költségeik.