Auguszta napja van. | 2024.03.29

Migrációkutató: a menedékhez való jog nem kívánságműsor

2016-01-22 09:35:03

 A menedékhez való jog nem működhet kívánságműsorszerűen - jelentette ki a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Sántha Hanga mindezt azzal kapcsolatban közölte, hogy akik Ausztriát vagy Németországot jelölik meg úti célként, azokat több országban továbbengedik, a többieket viszont visszafordítják.
    Ez egyben azt is jelenti, hogy a szigorításoknak egyelőre még nincs visszatartó hatásuk - tette hozzá.
    Elmondta: egyre nő a lehetősége annak is, hogy új migránsútvonalak rajzolódnak ki. Ebből a szempontból különleges helyzetben van Románia, amely be szeretne kerülni a schengeni övezetbe, ezért fokozottan oda kell figyelnie a határok védelmére.
    A továbbiakban hangsúlyozta: bízik abban, hogy az illetékes európai politikusok előbb-utóbb meghozzák a határvédelmi szempontból nélkülözhetetlen intézkedéseket. Annál is inkább, mert az EU egyik legfontosabb vívmánya, a személyek szabad mozgása került veszélybe.
    Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy nem a föderalista, hanem a nemzetállami megoldások működtek - fogalmazott.
    Arról a jelenségről is szólt, hogy az afgán családok előreküldik egyfajta horgonyként a legtalpraesettebb gyereküket, annak érdekében, hogy megvesse a lábát Európában és később majd követhessék.