Csongor napja van. | 2024.04.16

Borkai Zsolt: "Rióban megközelíthetjük a londoni létszámot"

2016-01-22 08:45:00

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint a magyar sportolók létszáma a riói olimpián megközelítheti a londonit, így a sportszakemberekkel és a kísérőkkel együtt 300 tagja lehet a magyar delegációnak. 
A MOB első embere az M4 Sport csatorna csütörtök esti élő műsorában beszélt a riói előkészületekről és várakozásokról, valamint a magyar sport aktuális kérdéseiről.
    Borkai Zsolt - még a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság magyar-montenegrói férfi elődöntője előtt - úgy fogalmazott, "nem kell pánikot kelteni amiatt, mert most kevesebb kvótája van Magyarországnak, mint négy éve, London előtt". A sportvezető kiemelte: a jelenlegi 63 kvóta ugyan elmarad a 2012 januári 83-tól, de lényeges különbség, hogy abban benne volt az akkor már biztos olimpiai résztvevőnek számító férfi vízilabda válogatott. 
    "Nem gondolom, hogy el tudjuk érni a londoni létszámot, de közelíthetünk hozzá, így Rióban is egészen jók lehetünk" - fogalmazott a MOB elnöke, aki még további 86 kvóta megszerzését tartja lehetségesnek, egyúttal úgy véli, a magyar sport 2015-ös eredményei bizakodásra adnak okot.
    Borkai úgy érzi, az egyéni sportágakat tekintve leginkább cselgáncsban (8 fő), vívásban (7) és birkózásban (5) van esély a létszám jelentős növelésére, de nagyon bízik abban, hogy a férfi és a női vízilabda-válogatott is ott lesz Rióban. A férfi kézilabdázókat illetően ugyanakkor szerinte "van ok az aggodalomra".
    "Sokat számít, hány csapatunk van kint, mert velük egészen más az olimpia hangulata" - fűzte hozzá.
    Az elnök beszélt arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság jó ütemben halad a riói olimpiai előkészületekkel, mostanra, 198 nappal a rajt előtt a szükséges feladatok 80 százalékát már elvégezte. 
    "Biztos vagyok benne, hogy Rióban minden szempontból magas szinten fogjuk képviselni az országot" - hangsúlyozta. 
    Kitért arra, hogy a MOB elnöksége legutóbbi ülésén elfogadta a szervezet idei költségvetését, melyet a közgyűlés februárban hagyhat jóvá.
    Borkai Zsolt beszélt Budapest 2024-es olimpiai pályázatáról is. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar fővárosnak az Agenda 2020 adta meg az esélyt arra, hogy egy gazdaságos, fenntartható olimpiát rendezzen. Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint a magyar lakosság több mint a fele támogatja az olimpia megrendezését, és szerinte a társadalmi párbeszéd folytatására van szükség ahhoz, hogy amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság független közvélemény-kutató céggel elvégezteti a saját felmérését, akkor meglegyen a szükséges támogatottság.
    A MOB elnök végül a 2017-es győri európai ifjúsági olimpiai fesztivál előkészületeiről is szólt. Elmondta, hogy Magyarország ezen az eseményen keresztül bizonyíthatja majd a világnak, hogy  egy olimpia megrendezésére is képes.