Csongor napja van. | 2024.04.16

Szlovénia is korlátozza a menedékkérők számát

2016-01-21 20:18:00

A szlovén kormány csütörtökön úgy döntött, hogy ezentúl csak azokat az illegális bevándorlókat engedi be az országba, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedéket kérni.
Vesna Györkös Znidar belügyminiszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy az összes többi migránstól megtagadják a beutazást, és egyben megszigorítják a határellenőrzést is.
    Az intézkedés csütörtöktől lép életbe. A Horvátországból 22 órakor érkező vonaton utazó migránsok beléptetésénél már az új szabály szerint járnak el a hatóságok. A szlovén belügyminiszter a döntésről értesítette horvát kollégáját. 
    Szlovénia ezzel követte Szerbia és Horvátország példáját, amelyek az osztrák intézkedésre hasonló lépéssel válaszoltak. Ausztria szerdától csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, emellett azonban felső határt is megszabott a befogadható menedékkérőkre.
    Györkös Znidar hangsúlyozta, hogy Ausztriával ellentétben Szlovénia nem határoz meg felső határt a beengedett migránsok létszámára. Egyúttal azonban megnyugtatta a közvéleményt, a kormány megtesz mindent annak érdekében, hogy Szlovénia ne váljon gyűjtőközponttá, és ne torlódjanak fel az országban a migránsok.