Emma napja van. | 2024.04.19

Pusztulástól megmentett tengeri teknőst engedtek szabadon Ausztráliában

2016-01-21 18:12:00

 Visszaengedték az óceánba azt az álcserepesteknőst, amelyet több mint két évvel ezelőtt pusztuláshoz közeli állapotban találtak meg Melbourne mellett az ausztrál partokon.

     Az állatra teljesen kimerült és kiszáradt állapotban bukkantak rá 2013-ban a Mornington-félszigeten fekvő Blairgowrie településen, az alig 35 centiméter hosszú teknős súlya mindössze négy kilogramm volt. 
    A Blair névre hallgató teknőst megmentése óta gondozó melbourne-i akvárium csütörtöki közlése szerint a tengeri hüllő súlya elérte a 25 kilogrammot, amikor kedden az Ausztrália délkeleti partjainál található Gabo-szigeten szabadon engedték. A melbourne-i akvárium 2012 óta működteti tengeri teknősök megmentésére indított programját, amelyben Blair a 13. gondozott állat volt - olvasható az intézmény internetes oldalán (www.melbourneaquarium.com.au).
    A teknős gondozóinak választása azért esett erre a helyszínre, mert itt Blair dönthet, hogy a hűvösebb déli vizekben marad, vagy a kelet-ausztrál tengeri áramlatot kihasználva észak felé indul. A hüllőt műholdas nyomkövetővel is ellátták, így továbbra is figyelhetik fejlődését.
    Az Ausztrália partjainál is őshonos álcserepesteknős veszélyeztetett fajnak számít a Csendes-óceán déli felén.