Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szijjártó: Gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védvonal

2016-01-21 15:19:00

 Gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védvonal azáltal, hogy Macedónia meghozta a döntését a határőrizet szigorítására és a határ lezárására, és Bulgária jelentős hosszban épített, illetve épít kerítést déli határán - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek Szófiából telefonon nyilatkozva, miután csütörtökön tárgyalt a bolgár vezetőkkel.

    Egyetértettünk abban, hogy a bevándorlás az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása és abban, hogy ezt a kihívást csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük Európa külső határait - mondta. 
    Szijjártó Péter Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és Daniel Mitov külügyminiszterrel tárgyalt ebben a kérdésben.
    A magyar diplomácia vezetője szerint az európai vezetőktől az elmúlt hetekben, hónapokban minden nap lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, amelyek szerint a migránsválság az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása, és hogy ezt csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük a kontinens küldő határait.
    "Úgy látom, hogy ebben a tekintetben szánalmas kirakatpolitikát folytat az unió, mert a nyilatkozatok ellenére nem hogy aznap, de másnap sem történt semmi" - szögezte le.
     Márpedig a bevándorlási hullám egyre csak erősödni fog. Ez világosan látszik, hiszen egyik válságrégióban sem történtek lépések a megoldás irányába, a déli-délkeleti szomszédságunkban zajló  valamennyi válság súlyosbodik, és ez egyelőre csak növelni fogja a bevándorlási nyomást Európán. "Jelenleg védtelenek vagyunk délről, mert Görögország nem hajlandó részt vállalni a schengeni kötelezettségek teljesítéséből. Ezért minden eddiginél közelebb kerültünk ahhoz, hogy Európának egy macedón-bolgár védvonal jelentse a védelmet dél felől" - mondta.
    A védvonal létrejötte azt támasztja alá, hogy Bulgária érett és felkészült a schengeni tagságra. Ebben az rendkívül válságos időszakban ugyanis bebizonyította, hogy meg tudja védeni a határait. Az európai uniónak pedig - amikor döntéseket hoz pénzügyi forrásokról - ezt kell figyelembe vennie - tette hozzá.
    "Ezért Magyarország támogatja és haladéktalanul kezdeményezi, hogy Bulgária minél előbb kapjon felvételt a schengeni övezetbe" - mondta Szijjártó Péter.
    A bevándorlók jelenlegi útvonalát figyelve a bevándorlási hullám megállításában jelenleg Bulgáriának és Macedóniának jut szerep. Amellett, hogy Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniával egy olyan megállapodást kell kötnie az Európai Uniónak, amelynek keretében utóbbi alapvetően pénzügyi és technikai támogatást biztosít az országnak a határvédelemre. Néhány ország már most is ad támogatást Macedóniának, köztük Magyarország, amely mintegy 30 rendőrt vezényelt oda - emlékeztetett a külügyminiszter.