Tivadar napja van. | 2024.04.20

A magyar kultúra napja - Bécsben több rendezvényt tartanak

2016-01-21 15:11:00

A magyar kultúra napját ünneplik a bécsi Collegium Hungaricum (CH) kétnapos rendezvénysorozatán, amelyen egyúttal Cseh Tamás zeneszerzőre, énekesre is emlékeznek, a több mint hat éve elhunyt énekes-zeneszerző születésnapja ugyanis egybe esik a magyar kultúra napjával. 

    A programokon a magyar költészet nagyjainak műveit prózai és zenés formában adják elő a bécsi közönségnek - mondta Molnár Mária, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója az MTI-nek. 
    Lényeges, hogy a magyar kultúra integrálódjon az európai kultúrába, így a két napos programsorozaton a műsorok a magyar, de ugyanakkor az osztrák közönséget is megszólítják - hangsúlyozta az igazgató. Kiemelte: mivel az Ausztriában élő magyaroknak fontos, hogy maguknak és gyermekeiknek a magyar kultúrával, nyelvvel és költészettel élő kapcsolatuk legyen, fiataloknak szóló műsorral indul a kétnapos sorozat. 
    Az ünnepi program csütörtökön délután kezdődik, amikor Lackfi János költő, író, műfordító adja elő verseit a Kaláka együttes közreműködésével a bécsi Collegium Hungaricum épületében. 
    A magyar nagykövetségen este rendeznek ünnepi fogadást, amelyen a Kaláka, valamint Novák János és zenekara ad ünnepi műsort. A magyar verseket Mercedes Echerer magyar származású osztrák színésznő németül adja elő. 
    Szőcs Géza legutóbbi verseskötetét mutatja be a bécsi közönségnek pénteken. 
    Cseh Tamásról (1943-2009) szóló esttel zárul az ünnepi programsorozat. A dalok az este folyamán Novák János és Márta István előadásában hallhatók. 
    A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.