Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: meghozták az első támogatási döntéseket a kkv-k kapacitásbővítő beruházásainak felhívásánál

2016-01-21 13:29:00

Budapest, 2016. január 21., csütörtök (MTI) - Meghozták az első támogató döntéseket a Mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című felhívásnál, 17 milliárd forint uniós támogatással 682 fejlesztés valósulhat meg - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.

A közlemény idézi Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárt, aki elmondta: a támogatással a kkv-k 31,7 milliárd forintot meghaladó összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre. A pályázók 5 millió és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhettek el.
Rákossy Balázs arról is beszámolt a tájékoztatásban, hogy 109 újabb vállalatnak ítéltek meg támogatást összesen 15,6 milliárd forint értékben a rendkívül népszerű Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című pályázati felhívás keretében. A támogatással lehetőség nyílik a modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására - ismertette. A fejlesztések összértéke 32,2 milliárd forint.
Az államtitkár kiemelte a közleményben: fontos, hogy a magyar kis- és középvállalatok minél versenyképesebben tudjanak bekapcsolódni a nagyvállalatok beszállítói láncába és a nemzetközi porondon is új piacokhoz juthassanak. A beruházások és a termelés bővítése mellett rendkívül lényeges a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek ösztönzése; nagy figyelmet kapnak így az innovatív iparágak, a kutatóbázisok és a kutatás-fejlesztési tevékenységek bővítése - tette hozzá.