Gedeon napja van. | 2024.03.28

Áder János levélben fejezte ki együttérzését Joachim Gaucknak a németek elűzetésének emléknapján

2016-01-20 12:14:00

Áder János köztársasági elnök szerdán levélben fejezte ki együttérzését Joachim Gauck német államfőnek a magyarországi németség kitelepítésének 70. évfordulóján.

    "Mi, mai magyarok tisztelettel és együttérzéssel hajtunk fejet minden ártatlanul meghurcolt és megalázott német származású magyar honfitársunk előtt, akit érdemeit, teljesítményét, emberi méltóságát és állampolgári jogait semmibe véve a kollektív bűnösség nevében taszított ki az akkori Magyarország" - fogalmazott a magyar államfő az MTI-hez szerdán eljuttatott levélben.     Áder János emlékeztetett, az Országgyűlés 2012-ben döntött arról, hogy január 19. a magyarországi németek kitelepítésének emléknapjává váljon.     "Nagyrabecsüléssel tekintünk a német kisebbséghez tartozó honfitársainkra, akiknek az élet megannyi területén nyújtott teljesítménye évszázadok óta gazdagítja országunkat" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve: "büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi német nemzetiséghez tartozókban megannyi nagyszerű tudóst, művészt, sportolót, kiváló gazdálkodót, borászt, vállalkozót, hivatásukban másoknak is jó példát mutató orvost és jeles tanáregyéniséget tisztelhetünk".
    Kiemelte, a magyar és a német nép gazdag történelmében megszámlálhatatlan értékkel gyarapította az európai kultúrát, "mindazt, ami összeköt minket". A köztársasági elnök szerint ez az elválaszthatatlan együvé tartozás tette lehetővé annak a mély történelmi traumának a túlélését és feldolgozását is, amelyet a magyarországi németek 70 évvel ezelőtt megindított kitelepítése jelentett.
    "Akkori jogfosztásuk és a rájuk rótt vagyonvesztés, valamint az ezzel együtt járó kollektív megbélyegzés ártatlan honfitársaink százezreit érintette" - fejtette ki Áder János, majd megjegyezte, ezt a szégyenteljes időszakot családi tragédiák sokasága teszi örök időkre fájdalmasan emlékezetessé. 
    Az Országgyűlés 2012 decemberében a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény.