Andrea napja van. | 2024.04.18

Miniszterelnökségi helyettes államtitkár: a hatékony közigazgatás javítja a versenyképességet

2016-01-19 14:01:51

 A hatékony, olcsó, gyors közigazgatás, illetve az összefogottan, költségtakarékosan működő államigazgatás versenyképesebbé teszi Magyarországot - hangsúlyozta Belányi Márta, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára a Joint Venture Szövetség szakmai rendezvényén kedden Budapesten.

    Kiemelte: a szervezeti reform mellett fontos, hogy minél kevesebb államigazgatási eljárásért kelljen illetéket, díjat fizetni.
    Tavaly a megyei és a járási kormányhivatalok segítségével felmérték, hogy az állampolgárok, illetve a vállalkozások milyen adminisztratív díjat csökkentenének, ennek során csaknem 400 ezer kérdőívet töltöttek ki a válaszadók - idézte fel.
    A kérdőívek eredményét is felhasználva hajtották végre az "állami rezsicsökkentés" első fordulóját, amelynek során igyekeztek figyelembe venni mind az állampolgári, mind a vállalkozói javaslatokat - mondta Belányi Márta.
    A vállalkozásokat érintő, idén január 1-jétől érvényes változásokról szólva a helyettes államtitkár egyebek mellett említette a számviteli beszámolók éves közzétételi díjának megszűnését, az adóhatósági igazolások és a vállalkozói igazolványok kiadásának ingyenessé válását, illetve kiemelte az eljárási határidők csökkentését.
    Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára hangsúlyozta, a közigazgatási hatósági eljárások jelentősen átalakultak, egyszerűsödtek január 1-jétől. Csökkent az engedélyhez között tevékenységek száma, illetve racionalizálták az ügyintézési határidőket.
    Az ügyintézési határidőket összességében mintegy 30 százalékkal tudták csökkenteni - emelte ki a helyettes államtitkár.
    Tálos Péter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke elmondta, a szervezet célja a magyar gazdaság versenyképességének javítása.
    A befektetések ösztönzésének, a befektetőbarát környezet kialakításának egyik eszköze a vállalatok adminisztratív terheinek csökkentése. Folyamatosan új megoldásokat kell találni, hogy a lehető legkisebb adminisztráció terhelje a vállalkozásokat - fejtette ki a JVSZ elnöke.