Emma napja van. | 2024.04.19

Nagyszabású rendezvényekkel emlékeznek meg a 700 éve született IV. Károlyról Csehországban

2016-01-19 11:54:00

 Nagyszabású kulturális és tudományos rendezvényekkel emlékezik meg az idén Csehország IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulójáról. A megemlékezésekre a cseh kormány 71,5 millió koronát (833 millió forintot) különített el.

    Rendkívüli várakozás előzi meg azt a cseh-bajor együttműködésben készülő nemzetközi kiállítást, amely IV. Károly életét és korát, valamint Csehország és Bajorország fejlődését fogja bemutatni IV. Károly idejétől napjainkig - közölte Jirí Fajt, a prágai Nemzeti Galéria igazgatója, a projekt cseh részének felelőse. A kiállítás költségeinek cseh része 33 millió koronára rúg, ebből 26 milliót a cseh állam, hétmilliót pedig magánszponzorok állnak. A kiállítást Prága után ősszel Nürnbergben is láthatják majd az érdeklődők. 
    Prága mellett nagy közérdeklődésre számot tartó rendezvények lesznek még a IV. Károlyhoz fűződő várakban. Karlstejn, Tocník, Veverí és Krakovec várgondnokai azzal számolnak, hogy a rendezvényeknek köszönhetően igen sikeres lesz az idei turistaszezon. 
    "Nagyon örülök, hogy a kormány felelősségteljesen kezeli ezt a fontos évfordulót. IV. Károly személyisége és kora a ma embere számára is nagyon tanulságos és ihletet adó" - nyilatkozta Daniel Herman cseh kulturális miniszter újságíróknak. 
    A prágai Hradzsinban május közepétől október végéig újra megtekinthető Szent Vencel koronája, a cseh koronázási ékszerek legértékesebb darabja.
    Ezt a kiállítást szintén IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulója alkalmából rendezik meg.
    Szent Vencel koronája mellett a látogatók rendhagyó módon ezúttal nem a közismert reneszánsz koronázási ékszereket találják majd, hanem azokat a gótikus darabokat, amelyeket IV. Károly megkoronázásakor használtak - közölte január elején Ivo Velísek, a prágai várgondnokság igazgatója.