Emma napja van. | 2024.04.19

Balog Zoltán és Hartmut Koschyk német kormánymegbízott találkozója

2016-01-18 21:59:00

A kölcsönös bizalom fontosságát hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hartmut Koschyk, a német kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja hétfői budapesti megbeszélésén. A német vendég kiemelte a magyarországi németek iskoláztatásának, kultúrája megőrzésének lehetőségeit, továbbá parlamenti képviseletüket, amelyet előremutató és követendő példának tart - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.
Az Emmi közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Németország fontos partnerei egymásnak. Megállapodtak abban, hogy a jövőben szorosabb együttműködést alakítanak ki az ifjúsági csereprogramokkal kapcsolatban, amelyekkel a Németországba elűzöttek leszármazottai megismerhetik gyökereiket, Magyarországot, a közös történelmet.
    Hartmut Koschyk hangsúlyozta: ahhoz, hogy a nemzetiségek tagjainak ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket, olyan nemzetiségi és kisebbségpolitika szükséges, amilyet Magyarország folytat - olvasható a tárca tájékoztatásában.
    A találkozón Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a magyarországi németek elhurcolásának évfordulója alkalmából tartott megemlékezéseket Magyarország kiemelten fontosnak tartja, különös tekintettel a keddi 70. évfordulóra és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozatra.
    Az Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Idén ezen a napon Budaörsön konferenciával, misével és megemlékező beszédekkel tisztelegnek az áldozatok emléke előtt. A rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Hartmut Koschyk is.