Gedeon napja van. | 2024.03.28

Új MRI-eszköz segíti az agykutatást a Pécsi Tudományegyetemen

2016-01-18 16:18:00

Mintegy kétszázmillió forintból beszerzett új, a kisállatok mágneses-magrezonanciális vizsgálatára alkalmas berendezést (MRI) mutattak be hétfőn a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában rendezett szemináriumon.
 Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében beszerzett képalkotó berendezés a PTE egyik legnagyobb értékű kutatási műszere. 
    Az eszköznek köszönhetően lehetséges az agy mélyreható kutatása: a készülék az élő anatómiai viszonyokról és biokémiai-élettani paraméterekről egyszerre nyújt információt - emelte ki a PTE.
    Hozzátették, az új berendezés alkalmas magasabb rendű agyi működések, így például a beszéd, az emlékezés vagy a tájékozódás alapkutatására is.
    Az MRI-eszköz egerek és - mintegy 500 gramm súlyig - patkányok fekvő testhelyzetben történő vizsgálatára alkalmas, segítségével akár 4-5 órán keresztül is  vizsgálható altatásban egy-egy állat. A vizsgálat közben a kísérleti állatok testhőmérséklete, légzése és EKG-ja folyamatosan ellenőrizhető.
    A PTE írásos összefoglalója arra is kitért, hogy a hétfői szeminárium során a NAP eddigi kutatási eredményeiről is beszámoltak a szakemberek.
    "Szó volt többek között a sclerosis multiplex új kísérletes modelljéről, a koponya-, illetve agysérülésben szenvedők javuló gyógyulási esélyeiről, a Parkinson-kórban szenvedők munkaképességének műtéti helyreállításáról, valamint az emberi agy regenerációs képességeinek vizsgálatáról" - összegzett az egyetem.
    A 12 milliárd forintos kormánytámogatással 2014 februárjában indult NAP a felfedező kutatások, a megelőzés, az innováció, az orvosi ellátás hatékonyabbá válását, a gyógyszerfejlesztést, valamint a hazai tudományos eredmények ösztönzését tűzte ki célul.