Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-01-18 16:01:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

 

Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Jelenleg Európa középső területeinek időjárását anticiklon határozza meg. Ennek peremén vonulnak a csapadékos, szeles, borult időjárást okozó alacsony nyomású örvények. Ciklonok helyezkednek el a Kelet-európai-síkság felett, ezeknek köszönhetően arrafelé gyakran havazik, és a mögöttük beáramló sarkvidéki levegő hatására igen hideg az idő Skandinávia északkeleti területein. A maximum-hőmérséklet a leghidegebb helyeken csupán -27, -29 fok. Szintén ciklon található Törökország nyugati partjainál. Ez délebbre esőt, északabbra havazást, hózáporokat okoz. Európa nyugati partjainál is alacsony nyomás található, mely főként Spanyolország északi részén és a  Brit-szigeteken okoz csapadékosabb időjárást. A fent említett anticiklon területén változóan  felhős az idő és több-kevesebb napsütés is előfordul. Csapadék csak a magasnyomás peremén alakul ki. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását anticiklon alakítja.
    
    Várható időjárás az ország területén kedd estig
    -----------------------------------------------
    Éjszaka mindenütt csökken a felhőzet, túlnyomóan derült lesz az ég, csak kevés fátyolfelhő lehet a nyugati országrészben. Csapadék reggelig nem valószínű. Kedden változóan felhős idő lesz, főként fátyol- és gomolyfelhőkkel, több-kevesebb napsütés mindenhol várható, legfeljebb északkeleten fordulhat elő hószállingózás. Az élénk, keleten néhol még erős északi, északkeleti szél délutántól mindenhol mérséklődik. Kedden általában gyenge marad a légmozgás. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -13 fok között alakul, de a havas északkeleti tájakon -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden +1 és -4 fok között valószínű.