Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bitay: tavasszal folytatódik az állami földek értékesítése

2016-01-18 14:50:00

Tavasszal változatlan feltételek mellett folytatódik az állami földek értékesítése, mintegy 130 ezer hektár kerülhet a gazdákhoz; ez hasonló nagyságú terület, mint amit eddig megvettek a gazdálkodók - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. 
Bitay Márton Örs kiemelte: az állami földértékesítés célja az volt és jövőben is az marad, hogy a magyar termőföldet a magyar gazdák vásárolják meg. Ezt szolgálta és szolgálja az állami földterületek eladása, a célkitűzés teljesítése pedig sikeres.
    A most lezárult értékesítési szakasz során a három hektár alatti területekre több mint 10 ezer vásárlási igény érkezett be a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez - idézte fel. 
    A három hektár feletti területeket nyilvános árveréseken értékesítette a magyar állam. Az így meghirdetett földterületeknek a 65 százaléka, mintegy 120 ezer hektár talált gazdára, amit jó eredménynek nevezett az államtitkár. 
    A három hektár alatti és fölötti földrészletek értékesítése során körülbelül 130 ezer hektár állami föld kelt el, és mintegy 7000 vásárlónak jutott összesen 12 ezer birtoktest. 
    Az államtitkár közölte: hogy a szerződéseket 60 napra kifüggesztik, és a helyi földműves még jelentkezhet, ha élni kíván elővásárlási jogával.
    Jelezte azt is, hogy 13 olyan eset volt, amikor külföldi licitált és nyert, ezt pedig nem tartotta  rossz aránynak.