Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fónagy: a történelem igazolta Wallenberg emberi helytállását

2016-01-17 19:01:00

A történelem igazolta Raoul Wallenberg emberi helytállását, döntéseinek helyességét és máig ható igazságát - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára vasárnap, egy budapesti megemlékezésen, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy az egykori diplomatát 71 évvel ezelőtt fogták el szovjet katonák.

    A Raoul Wallenberg Egyesület által az egykori svéd diplomata emlékére szervezett rendezvényen az államtitkár kiemelte: az egyéni döntés bátorsága, a kritikus helyzetekben megmutatkozó meg nem alkuvó emberi kiállás előtt tisztelegnek most. A magyar kormány nevében az egész magyar társadalom háláját fejezi ki a svéd embermentő diplomata példamutató tevékenységéért - mondta.
    A XIII. kerületi Raoul Wallenberg utcában elhelyezett emléktáblánál Fónagy János felidézte: kisgyermekként a közelben, a rokonainál tartózkodott 1944 őszén, abban az időszakban, amellyel kapcsolatban Wallenberg nevét a magyar társadalom mindörökre az emlékezetébe véste, így ő maga is egyike "annak a sok ezer zsidó embernek, akiket Raoul Wallenberg a biztos haláltól mentett meg sok más társával együtt". Ez is bizonyítja, mennyire fontos az egyéni hozzáállás, amely kiemeli a tömegből azokat az embereket, akik adott pillanatban tudják, mit kell tenni, és meg merik azt tenni - mutatott rá.
    Fónagy János úgy vélte, a megóvott életekért a kollektív emlékezet hálája és tisztelete is jár, és Wallenberg esetében ez különösen fontos, hiszen ő "az egyetemes humánum szimbólumaként" az egész világ előtt ismertté tette azt az európai, közép-európai és magyar tragédiát, amelynek cselekvő részese volt.
    Az államtitkár szerint az emlékezés üzenete az egyéni példamutatás, mert miközben Wallenberg maradhatott volna biztonságban a hazájában, de eljött ide, hogy segítsen a magyar főváros több mint 200 ezres, akkor közvetlen életveszélyben lévő zsidó lakosságán. 
    Hangsúlyozta, hogy a történelem igazolta Wallenberg emberi helytállását, döntéseinek helyességét és máig ható igazságát.     
    Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete beszédében úgy fogalmazott: egész Európában hideg szelek fújnak, és ahogyan 71 éve, most is sötét időszakban élünk, amikor olyan emberekre van szükség, mint Raoul Wallenberg volt. Az egykori svéd diplomata bátor és kreatív módon mentett meg sok zsidó embert - emlékeztetett.
    Felidézte: tavaly a Keleti pályaudvarnál járt, ahol sok magyar emberrel találkozott, akik Wallenberghez hasonlóan segítettek az embereknek a legnehezebb időszakban, és ezt emberségből tették. A svéd diplomatához hasonlóan nekik sem mondta senki, hogy ezt kell tenniük, hanem saját akaratukból cselekedtek - jegyezte meg.
    Arról is beszélt, hogy hazájában is sokan tettek hasonlóképpen, büszke arra, hogy milyen sok ember lelt menedéket Svédországban, és mindenkinek tudtak ellátást biztosítani. Mindez nem sikerült volna a sok civil segítsége nélkül - hívta fel a  figyelmet.
    A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el az emléktáblánál.
    Raoul Wallenberg svéd diplomata a második világháború végén Budapesten magyar zsidó emberek tízezreinek életét mentette meg menlevelekkel és svéd védett házakkal. A szovjet Vörös Hadsereg  bevonulása után Wallenberget 1945 januárjában őrizetbe vették Budapesten. A szovjet, majd az orosz hatóságok rendre azt állították, hogy a svéd diplomata 1947. július 17-én szovjet fogságban halt meg. Erre azonban Moszkva mind a mai napig nem mutatott be egyértelmű bizonyítékot, ezért történészek és Wallenberg hozzátartozói kételkednek az állításban.