Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét jelentős földgázmezőre bukkanhattak az izraeli partoknál

2016-01-17 17:01:00

Egy izraeli gázkitermelő energiaipari csoport komoly méretű földgázmező jeleire bukkant Izrael földközi-tengeri partjaitól száz kilométerre - közölte a közszolgálati rádió vasárnap.
Az Isramco Negev és a Modiin Energy nevű vállalatok vezette csoport a Tamar földgázmező méretéhez hasonló földgázlelőhelyre utaló jelekről számolt be a helyi médiának. A gázmező a becslések szerint 254 milliárd köbméter földgázt rejthet magában. A 2013 óta kitermelés alatt lévő Tamar csak egy kicsivel nagyobb, az 282 milliárd köbméter gázt tartalmaz. 
    A Dániel nevű koncessziós zónában működő vállalkozások képviselője közölte, hogy a lehető leghamarabb megkezdik a több tízmillió dollárba kerülő próbafúrásokat. A Dániel nevű területen a bonyolult szerkezeti jellemzők miatt számos helyen kell felderíteni a földrétegek mélyét, míg az eddig felfedezett Tamar és Leviatán földgázmezők egységes szerkezetet alkottak, és ezért ott egyszerűbb volt a földgáz utáni kutatás.
    2012-ben több terület mutatta jelentős földgáztartalék jeleit a szeizmográfos becslések alapján, de később a próbafúrásokon kiderült, hogy nem tartalmaznak semmit. A földgázmező vasárnapi első, szeizmológiai jeleinek bejelentésére a Modiin Energy részvényei mégis megugrottak négyszázhatvanöt százalékkal, és az Isramco Negev papírjai is értékesebbek lettek szerényebb mértékben, 2,35 százalékkal.
    A Dániel nevű terület kitermelésére jogosult csoportban hetvenöt százalékban részes az Isramco és tizenöt százalékban a Modiin Energy. Mellettük több más cég kisebb részesedéssel vesz részt. Cáhi Szultán, a Modiin Energy egyik főrészvényese szerint a Daniel hatalmas potenciált jelent, és alapvetően megváltoztathatja Izrael energiapiacát. "Ha megvalósulnak a lehetőségek, akkor ez nagyban ösztönzi majd a versenyt a piacon"- nyilatkozta. 
    A verseny éleződése különösen fontos az izraeli gázüzletágban, mert Benjámin Netanjahu miniszterelnök a múlt hónapban biztonsági okokra hivatkozva aláírt egy vitatott gázkoncessziós egyezményt, amely szerint a Noble Energy és a Delek-konzorciumok kapták a Leviatánnak elnevezett, izraeli vizeken talált legnagyobb földgázmező kitermelési jogát. Az üzlettel annak ellenzői szerint monopóliumot hozott létre, amely csökkenti a versenyt. 
    Izrael az utóbbi években több földgázmezőt fedezett fel földközi-tengeri partjainál. Közülük a legnagyobb az 535 milliárd köbméter földgázt rejtő Leviatán volt, amely a szakértők szerint az országot a térség egyik földgázhatalmává teheti.