Emma napja van. | 2024.04.19

Novemberben tartja elnökjelölti előválasztását a francia jobboldal

2016-01-15 20:58:00

 A francia jobboldal novemberben választja meg a jelöltjét a 2017-es elnökválasztásra történelme első előválasztásán.

    Az elnökjelölt-választás dátumát a jobboldal november 20-ra és 27-re jelölte ki - közölte pénteken Thierry Solere, a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak elnökjelölt-választásának felelőse. Jelezte, hogy a részvétel mindenki számára nyitott, aki "osztja a jobboldal és a centrum értékeit". 
    A 60 éves Nicolas Sarkozy volt államfő, a Köztársaságiak elnöke hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul a 2017-es elnökválasztáson, jóllehet Franciaországban egyértelműnek tartják, hogy revánsot kíván venni 2012-es vereségéért. Egykori kormányának tagjai közül a 70 éves Alain Juppé volt külügyminiszter és korábbi miniszterelnök, valamint a 61 éves Francois Fillon volt kormányfő viszont már tavaly bejelentették jelöltségüket. Juppé számít favoritnak, jelenleg ő a legnépszerűbb francia politikus. 
    Miközben Nicolas Sarkozyt egyre többen bírálják a párt vezető politikusai közül amiatt, hogy nem képes összefogni az ellenzéket, várhatóan további politikusok, többek között Bruno Le Maire és Nathalie Kosciusko-Morizet volt miniszterek is jelezni fogják a mérsékelt jobboldalról, hogy jelöltetik magukat az előválasztáson. 
    A Köztársaságiak azt szeretnék, ha a centrum is csatlakozna hozzájuk, és közös jelöltet indítanának a 2017-es elnökválasztáson. Jean-Christophe Lagarde, a centrista UDI vezetője csütörtökön azt mondta, hogy pártja erről a márciusi kongresszusán fog dönteni. 
    A legnagyobb ellenzéki párt azt reméli, hogy 2-3 millió szimpatizáns vesz majd részt az elnökjelölt-állító választáson.
    A francia jobboldal most tart először előválasztást, ezzel szemben a baloldal már 2007-ben és 2012-ben is alkalmazta ezt a módszert elnökjelöltje kiválasztására.