Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb lépéseket tesz a terrorizmus finanszírozása ellen az EU-pénzügyminiszterek tanácsa

2016-01-15 19:57:00

Újabb európai merénylet megelőzése érdekében a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem friss intézkedési programjáról dönt februárban az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke Brüsszelben pénteken, a miniszterek januári tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón.

    Az új cselekvési terv intézkedései az uniós tagországok kormányainak jóváhagyásával lépnek majd érvénybe - mondta Dombrovskis.
    Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszteri tanácsának (Eurogroup) elnöke a sajtótájékoztatón szintén azt hangsúlyozta, hogy a februári ülésen döntő lépést kell hozni a terrorizmus finanszírozásának kérdésében.
    Hozzátette, hogy számos intézkedést nagyon gyorsan hatályba kell helyezni, például a szélsőséges fegyveres csoportokhoz csatlakozó emberek vagyonának zárolását.
    Dijsselbloem elmondta, hogy a mostani ülésen Franciaország - amely elsőként állt ki a biztonsági szigorítások mellett - a bankkártyás fizetések szigorú korlátozása mellett érvelt, mivel francia nyomozók szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is ilyen módon támogatta a 130 áldozattal járó párizsi terrortámadások elkövetőit.
    Az Eurogroup elnöke kiemelte, hogy felül kell vizsgálni a több országban működő, előre feltöltött bankkártyák rendszerének szabályozását. Emellett a virtuális pénzek mozgását is szigorúbban kell ellenőrizni, mert lehetővé teszik a névtelen utalásokat.