Andrea napja van. | 2024.04.18

A jövő héten elkezdődhet a görög reformintézkedések felülvizsgálata

2016-01-15 18:10:05

 Görögország európai hitelezői valószínűleg a jövő héten elkezdik a görög reformprogramok eddig elért eredményeinek felülvizsgálatát - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke. 

    "Készek vagyunk mihamarabb, akár már a jövő héten megkezdeni a vizsgálatot, de nem szabjuk meg a felülvizsgálat lezárásának határidejét" - mondta Dombrovskis egy pénteken megjelent nyilatkozatában, hozzátéve, ha a felülvizsgálat azt mutatja, hogy Görögország komolyan vette az ígéreteit és a reformprogramok rendben haladnak, az nagy lépést jelentene a stabilitás visszaállítása felé.
    Az euróért és szociális párbeszédért felelős alelnök rámutatott, hogy a felülvizsgálat sikeres lezárásának érdekében Görögországnak végre kell hajtania a szigorú nyugdíjreformot, fel kell állítania az új privatizációs alapot és meg kell találnia az eszközöket ahhoz, hogy 2016-2018-ban többlettel zárjon az elsődleges költségvetési egyenlege. 
    Görögország és egyes euróövezeti tisztségviselők szerint az első felülvizsgálat már a jövő hónapban lezárulhat. Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter a Handelsblatt című német újságban pénteken megjelent nyilatkozatában megismételte, hogy véleménye szerint négy hét alatt megállapodásra tudnak jutni a hitelezőkkel. 
    Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke viszont attól tart, hogy "inkább hónapokig, semmint hetekig" húzódnak majd el az egyeztetések. 
    Görögország a múlt héten nyújtotta be a nyugdíjreformra vonatkozó tervezetét Brüsszelnek. Euróövezeti tisztségviselők nagyratörőnek és elfogadhatónak nevezték főbb vonalaiban a terveket, ugyanakkor kifogásolták, hogy fontos számszerű adatok hiányában azokból nem derült ki világosan, milyen hatással lesz az a görög költségvetésre.
    Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter múlt hét pénteken kezdett hatnapos európai körutat, amelynek során olasz, portugál, francia, finn, holland és német kollégájával találkozott, és vitatta meg a segélycsomag részleteit, illetve próbálta meggyőzni őket arról, hogy el kell kezdeni a tárgyalásokat a görög adósság csökkentéséről.
    Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel. Az államcsőd szélén álló Görögország nagyon szigorú feltételek mellett, kemény reformok végrehajtása után kaphat összesen 86 milliárd eurót részletekre osztva. Úgy tudni, a hitelezők képviselői leghamarabb január 18-án térnek vissza Athénba, hogy a megígért reformok első hat hónapban elért eredményeiről tájékozódjanak.