Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jelentősen nőtt az érdeklődők száma a bankoknál, főleg új lakásra vennék fel a hitelt

2016-01-15 16:06:00

 Jelentősen nőtt az érdeklődők száma az új családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán (csok) a bankoknál, a legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel - számoltak be az MTI által megkeresett bankok.

    Az MKB Bank január 11-től fogadja a kérelmeket, az érdeklődés napról napra nő a bank válasza szerint. A tájékoztatásban idézik Bartha Ákost, a lakossági terület ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: a január 4-e óta eltelt csaknem két hétben 1400 érdeklődő ügyfél kereste fel személyesen a fiókokat, a telefonos ügyfélszolgálathoz befutó hívások száma 25 százalékkal emelkedett, gyakorlatilag kizárólag a csok-kal kapcsolatos érdeklődés hatására. Az érdeklődők főbb ismérvei, hogy a lakásépítéshez vagy vásárláshoz szükséges önerőt szeretnék minimalizálni, valamint meglehetősen nagy számban szándékoznak tetőtér-beépítésre igénybe venni a kedvezményeket - számolt be a bank. 
    Az MKB ügyvezető igazgatója többmilliárd forintos hitelállományra számít 2016-ban, az igénybevételi ütem várakozása szerint az év második felében gyorsul fel.  
    A Takarékbank is fokozott érdeklődésről számolt be, tapasztalataik szerint a kisebb városokban, falvakban jellemzően a szerényebb jövedelmű gyermekes családok, nagyobb városokban pedig inkább a jobb módú családok, fiatal értelmiségiek érdeklődnek elsősorban. A szövetkezeti hitelintézeteknél már benyújtható a csok iránti igénylés, amennyiben az ügyfél rendelkezik a jogszabály által előírt dokumentumokkal - írják.
    A takarékszövetkezeti szektor központi bankjának várakozásai szerint a teljes hitelintézeti szektorban akár 30-40 százalékkal is nőhet az új lakossági jelzáloghitel-kihelyezések száma, amelyben egyebek mellett szerepet játszik a csok új feltételrendszere és a támogatáshoz kapcsolódó kedvező kamatozású hitelkonstrukció hatása is.
    Jelentősen javítja az ügyfelek hitelképességét, hogy a takarékoknál a csok önmagában és hitellel együtt is igényelhető lesz, ez utóbbi esetben a szövetkezeti hitelintézetek teljes egészében önerőként számítják be a csok-ot a lakáscél megvalósításához szükséges források vizsgálatakor - írják.     
    A takarékbank tapasztalatai szerint az eddigi csok-igénylések mintegy harmadához kapcsolódik új lakáshitel igénylés is.
    Az UniCredit Banknál még nem elérhető a csok és a támogatott hitel, azonban a bank arról tájékoztatott, hogy már december 31-én is tapasztalt érdeklődést a lehetőség iránt. A pénzintézet fokozott hitelfelvétel-növekedésre számít, figyelembe véve, hogy a tavaly bevezetett csok esetében már a hatályba lépést követő első hónapban, azaz 2015 júliusában is az előzetesen vártat jelentősen meghaladó számú támogatási kérelem érkezett.
    Hozzátették: korlátokat szab az érdemi növekedésnek, hogy az értékesítés céljára épülő új lakások száma - a statisztikák tanúsága szerint - jelenleg még meglehetősen kevés.
    A CIB Bank is dolgozik a csok és a 3 százalékos kamattámogatott hitel mielőbbi bevezetésén. A hónap eleje óta eltelt időben a bank azt tapasztalta, hogy a csok iránt érdeklődő ügyfelek nagyobb része tervezi új lakás vásárlását, építését, mint használt ingatlan vásárlását. A kamattámogatott hitel lehetősége iránt egyelőre elenyésző érdeklődést lát a CIB.
    A Raiffeisen Banknál egyelőre nem elérhető a csok, a pénzintézet vizsgálja a bevezetés lehetőségét, ami válaszuk szerint középtávon várható.