Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: az nhp-val sikerült megállítani a hitelállomány csökkenését

2016-01-15 10:14:00

Sikerült megállítani a hitelállomány csökkenését a növekedési hitelprogrammal (nhp), amelynek révén mintegy 31 ezer kis- és középvállalkozás (kkv) jutott forráshoz - mondta Pulai György, az MNB főosztályvezetője az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Kiemelte, hogy a tavalyi év harmadik negyedévében több mint 3 százalékkal nőtt a kkv-hitelállomány. Ideális lenne, ha ez a hitelállomány minden évben 5 százalék fölötti mértékben nőhetne, ez tudná kellően támogatni a reálgazdaságot - tette hozzá.
    A program nélkül lényegesen alacsonyabb lett volna a bruttó hazai termék (GDP) növekedése, az nhp-nak köszönhetően a gazdasági növekedés 1-1,5 százalékponttal lett magasabb 2014-2015-ben - fejtette ki.
    Örvendetesnek nevezte, hogy az nhp 2013 őszén indult második szakaszában a teljes hitelállomány 40 százaléka, több mint 500 milliárd forint a mikrovállalati szegmenshez került, és ezeknek a hiteleknek a 75 százaléka beruházási célú volt. A legtöbb forrás, a hitelek háromnegyede a kereskedelembe, a mezőgazdaságba és a feldolgozóiparba jutott el a program segítségével Pulai György ismertetése szerint.
    Közölte azt is, hogy az nhp harmadik, kivezető szakasza az idén indult, ez a növekedés támogató program (ntp) részét képezi. Kiegészítő eleme a devizában való finanszírozást segíti elő a devizabevétellel rendelkező - elsősorban exportőr - kkv-k számára.