Csongor napja van. | 2024.04.16

Netanjahu szerint ostobák a svéd külügyminiszter vizsgálatot szorgalmazó szavai

2016-01-15 08:10:11

 Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök abszurdnak, igazságtalannak, etikátlannak és ostobának nevezte Margot Wallström svéd külügyminiszternő kijelentését, amely szerint Izrael jogi eljárás nélkül öli meg a merénylőket a zsidó államban hónapok óta tartó erőszakhullámban.

    Az izraeli kormányfő csütörtök este, a külföldi tudósítóknak rendezett szokásos éves sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva ostorozta a svéd diplomácia vezetőjének Izrael politikáját elítélő szavait.
    "Az emberek megvédik magukat a késekkel felfegyverzett támadókkal szemben, akik halálra akarják szúrni őket. Lelövik a késelőt, és ez törvénytelen gyilkosság?" - kérdezte Netanjahu.
    "Akkor a San Bernardinóban történtek miért nem számítanak gyilkosságnak? És a minap Párizsban is agyonlőttek egy késes támadót. Ezek is törvénytelen gyilkosságok? A svéd külügyminiszter azt sugallja, hogy vizsgálatot folytattak a Párizsban vagy Amerikában történtek ügyében? Ez teljességgel téves álláspont, amely abszurd módon megkülönbözteti Izraelt" - tette hozzá a kormányfő.
    Előzőleg szerdán az izraeli külügyminisztérium bekérette a svéd nagykövetet, azt hangoztatva, hogy Jeruzsálemet "feldühítette" Margot Wallström kijelentése, miszerint "hitelesen" ki kellene vizsgálni a palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő izraeli katonai fellépés jogszerűségét.
    Wallström korábban is több ízben bírálta Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikáját.
    A Svédországgal folytatott diplomácia csörte kapcsán az izraeli rádió megkérdezett néhány járókelőt, hogy nem akarnák-e válaszul bojkottálni a svéd IKEA vállalat izraeli áruházait, de a megszólaltatottak elutasították a gazdasági bojkott felvetését és kijelentették, hogy továbbra is vásárolnak majd az IKEA áruházaiban.
    A külföldi tudósítók előtt az izraeli kormányfő támadta az EU-nak azt az előírását is, hogy a Ciszjordániában előállított termékeken fell kell tüntetni a származási helyet, és kijelentette, hogy új alapokra kell helyezni az Európai Unióval ápolt viszonyt.
    "Az EU-ban tendencia, hogy Izraelt kipécézik és más országoktól, különösen más demokráciáktól eltérően kezelik" - mondta Netanjahu. "Szerintem ez tévedés, amin változtatni kell" - hangsúlyozta.
    Ugyanakkor bejelentette, hogy az egyes európai országokkal Jeruzsálem egyre növekvő és erősödő kapcsolatokat ápol, noha az EU intézményeivel az ENSZ emberi jogi tanácsához hasonlóan konfliktus alakult ki, mert "a bürokrácia és bizonyos mintakövetés bebetonozta magát" - vélekedett.