Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jobbik: következetlen a kormány a tömegközlekedés finanszírozásakor

2016-01-14 16:50:00

A Jobbik szerint következetlen a kormány, és érthetetlen, hogy ha rendelkezésre áll a pénz az agglomerációs járatok finanszírozására, akkor miért nem adja oda a fővárosnak.

    Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatója után telefonon nyilatkozott az MTI-nek. Arról, hogy az állam átvállalja az agglomerációs járatok finanszírozását és kész a HÉV átvételére is, azt mondta: csak úgy dönthetett erről a kormány, ha megvan ennek a fedezete.
    Ha megvan a fedezet, rendelkezésre áll a pénz, akkor miért nem tudja ezt a kormány biztosítani a BKK-nak, illetve a BKV-nak? - tette fel a kérdést a jobbikos politikus.
    Hozzátette: nem kellene semmit sem átszervezni, nem volna szükség semmiféle változtatásra, csak oda kellene adni a forrást.
    A bejelentésen a következetlenséget érzik - mondta Hegedűs Lorántné, aki jelezte: azt javasolják, hogy a kormány azonnal utalja át a múlt évre esedékes 24 milliárd forintot és ehhez tegye hozzá az idei forrást is. Erre az összegre joggal és okkal számíthatott a főváros, illetve a BKV - jegyezte meg az ellenzéki képviselő.
    Azt is javasolják és ilyen irányú törvényjavaslatot nyújtottak be ismét, hogy a tömegközlekedés áfája öt százalékra csökkenjen, ezzel tízmilliárd a BKV-nál maradhatna működtetésre. Ez sem elegendő azonban, hiszen mintegy 70 milliárdra volna azonnal szükség, hogy az üzembiztonságot biztosítani lehessen - mondta.