Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lehűlés és havazás is várható a hétvégén

2016-01-14 14:16:00

A következő napokban ismét lehűl a levegő, akár mínusz 10 Celsius-fok is lehet. Ezzel együtt többfelé várható csapadék: ónos eső, havas eső, helyenként havazás formájában is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből.

    Péntekre a meteorológiai szolgálat a fővárosra és több megyére elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki. Az ónos eső miatt Budapestre, valamint Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, a havazás miatt pedig a fővároson kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére adtak ki figyelmeztetést.
    Az előrejelzés szerint pénteken kezdetben többnyire felhős, sokfelé csapadékos idő lesz; délen és keleten eleinte eső, másutt havas eső, hó, később délen és keleten is havas eső, hó valószínű. A déli óráktól egyre inkább keleten várható csapadék, estefelé viszont északnyugaton is kialakulhat hózápor. A lehulló hó mennyisége estig az Északi-középhegység vidékén 5-15, az Észak-Alföldön 3-8 centiméter lehet. Mindemellett a szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a legmagasabb 0 és plusz 5 fok között alakul.
    Szombaton eleinte gyengén vagy változóan felhős idő várható többórás napsütéssel. Az ország legnagyobb részén nem valószínű csapadék, csak néhol lehet hózápor. Megélénkül, többfelé megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 6 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, de északon-északkeleten ennél hidegebb lesz. Napközben mínusz 1 és plusz 4 fok közé melegszik a levegő.
    Vasárnap elvétve - elsősorban délkeleten - lehet kisebb havazás, hózápor. Emellett nagy területen viharossá fokozódik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3, a maximumhőmérséklet mínusz 5 és plusz 1 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.