Andrea napja van. | 2024.04.18

LMP: újra bajba sodorhatja Magyarországot az erősödő világgazdasági válság

2016-01-14 14:05:00

 Az LMP szerint a fejlett országok rosszul kezelték a gazdasági világválságot, egyre növekvő eladósodottságuk pedig a korábbinál is nehezebb helyzetet teremthet, ami a magyar kormány hibás gazdaság- és társadalompolitikája miatt Magyarországra is nagyon veszélyes lehet.

    Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a fejlett világ adósságai az elmúlt években 40 százalékkal emelkedtek a "2008 után beindított likviditási cunami" miatt, ami ugyanakkor nem járt a gazdasági termelés kiegyensúlyozott, tartós növekedésével. A politikus a rosszul befektetett hitelekre példaként említette Kínát, amely szerinte összesen 7 000 milliárd dollár értékben hajtott végre felesleges befektetéseket.
    Az LMP képviselője szerint emiatt elképzelhető, hogy a gazdasági válság neheze csak most jön, ami rendkívül aggasztó Magyarországnak, hiszen most sok szempontból rosszabbul áll, mint 2008-ban.
    A kormány rossz gazdaság- és társadalompolitikája miatt ugyanis anyagi szempontból végletesen kettészakadt a társadalom, amit egyebek mellett a dolgozói szegénység növekedése, valamint az is mutat, hogy a lakosság mintegy felének nincs vagy csak egymillió forintnál kevesebb a megtakarítása - fejtette ki Schmuck Erzsébet, aki szerint a Fidesz azt az elmúlt 25 évben már megbukott gazdaságpolitikát folytatja, amely a multinacionális cégek támogatásával "összeszerelő országként" képzeli el a jövőt.
    Az LMP azt szorgalmazza, hogy a helyi gazdaságot és vállalkozásokat erősítsék, az olcsó munkaerő elérése helyett pedig emeljék a béreket és többkulcsos személyi jövedelemadót alkalmazzanak, hogy a válság újabb hulláma ne okozzon a korábbinál nagyobb károkat.