Gedeon napja van. | 2024.03.28

Iráni atomprogram - Washington: republikánus képviselők akadályozni próbálják az Irán elleni szankciók feloldását

2016-01-13 20:59:49

Az amerikai kongresszus alsóháza, a képviselőház vezetői törvényjavaslat előterjesztésével próbálkoztak, hogy megtorpedózzák az Irán elleni szankciók feloldását, ám a tervezet nem kapott elég szavazatot. 
A republikánus vezetők által erőltetett képviselőházi javaslatra bár 191 igen és 106 nem szavazat érkezett, 137 képviselő nem szavazatott, miután Paul Ryan republikánus házelnök a megszokottnál jóval rövidebb időn belül, 15 perc alatt lezárta szavazást. 
    Az alacsony szavazatszám miatt Ryan közölte, hogy január 25-én ismét voksolásra terjesztik elő a javaslatot, addig a republikánusok megpróbálnak több támogatót gyűjteni az elfogadáshoz. 
    Barack Obama demokrata párti elnök jelezte, hogy megvétózza a javaslatot, ha a kongresszus elfogadja azt, az elnöki vétó esetleges felülírásához pedig a mostaninál jóval nagyobb képviselőházi többség kellene, miközben a tervezet szenátusbeli sikere sem vehető készpénznek.
    A voksolásra alig pár órával azt követően került sor, hogy Teherán szabadon bocsátotta az amerikai haditengerészet iráni vizekre tévedt matrózait, s hogy John Kerry külügyminiszter bejelentette, napokon belül életbe léphet az iráni atommegállapodás, amely előírja az iszlám köztársaságra kivetett szankciók feloldását. A most előterjesztett törvényjavaslat támogatói egyébként részben éppen az amerikai tengerészgyalogosok fogva tartásával érveltek.