Gedeon napja van. | 2024.03.28

Volt külügyi államtitkár: a lengyel ellenzék nem fog "a kormánnyal vállvetve menetelni" Európában

2016-01-13 19:23:06

A fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) nem fog az Európai Unió színterén "a kormánnyal vállvetve menetelni" - jelentette ki szerdán a varsói parlament alsóházában Rafal Trzaszkowski, az előző kormány külügyi államtitkára, miután a lengyel kormányfő a külpolitikai kérdésekben megszületett pártok feletti konszenzusra utalt. 
A Jog és Igazságosság (PiS) kabinetje élén álló Beata Szydlo szerdán a szejmben Lengyelország nemzetközi helyzetét elemezte. A fellépés a jövő héten esedékes, Lengyelországról szóló európai parlamenti vitához kapcsolódott, melyen a kormányfő részt fog venni. Szydlo kedden abban állapodott meg a szejm frakcióinak vezetőivel, hogy az uniós fellépését megelőzően a lengyel parlamentben vitatja meg álláspontját. A kormányfő jelentéséről szóló vita párhuzamosan zajlott az Európai Bizottság (EB) szerdai tárgyalásával, melynek végén Frans Timmermans bizottsági alelnök bejelentette: a brüsszeli végrehajtó testület a jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot fog lefolytatni a lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban.
    Szydlo beszédében a kedden megszületett pártok feletti konszenzusra utalt, miszerint a belpolitikai problémákat Lengyelországban, nem pedig uniós színtéren kell megoldani. "A lengyelországi demokrácia jól van" - jelentette ki, hozzátéve: nem igaz az, hogy megszegték volna a demokratikus jogállam elveit, az országot "igazságtalanul rágalmazzák és vádolják". A későbbi vitában Szydlo kijelentette: az európai parlamenti vitán "nem fog engedelmesen hallgatni". 
    "Lengyelország egy büszke állam, az EU tagállama vagyunk, ez egyszerűen a mi jogunk, nem pedig valamiféle kiváltság" - hangsúlyozta. "Legyünk az EU-ban ugyanazon szabályok alapján, mint mások" - szorgalmazta.
    A keddi állítólagos konszenzust megköszönte a képviselőknek Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakciójának vezetője is. Legalábbis ő ezt úgy értelmezte, hogy a megbeszélésen minden jelenlévő politikus egyetértett: Lengyelországban a demokrácia nincs veszélyben, és egyes nyugati politikusok erre vonatkozó nyilatkozatai "túlzottak" voltak.
    Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) nevében megszólaló Rafal Trzaskowski volt külügyi államtitkár. Demokratikus merényletet követtetek el a média, a közigazgatás ellen - mondta, hozzátéve, hogy az európai politikusoknak van okuk nyugtalankodni. A kormányfő által említett konszenzussal kapcsolatban Trzaskowski cáfolta, hogy a PO "a kormánnyal vállvetve menetelne". Közölte, hogy az Európai Parlamentben nem fognak a PiS mellett kiállni. A politikus cáfolta, hogy a PO vitte volna uniós szintre a lengyelországi vitát, szerinte az uniós politikusok aggodalmait az PiS intézkedései váltották ki.
    Trzaskowski fellépését a harmadik legnagyobb frakció, a Kukiz´15 nevében megszólaló Marek Jakubiak bírálta, rámutatva: a PO képviselője előző nap "teljesen más módon viselkedett, szelíd és tárgyilagos volt". "A demokrácia állapotáról magunk gondoskodunk, semmiféle testvéri segítségre nincs szükségünk" - jelentette ki  Jakubiak.
    A Lengyelországról szóló európai parlamenti vitát várhatóan jövő kedden vagy szerdán tartják meg.