Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: a magyar menekültügyi szabályozás megfelel a nemzetközi előírásoknak

2016-01-13 17:15:00

A magyar menekültügyi szabályozás teljes mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

    Szijjártó Péter a tárcája által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben az Európa Tanács (ET) lett emberi jogi biztosának Magyarországról tett kijelentésére reagált. Nils Muiznieks azt írta: a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet.
    A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar menekültügyi szabályozás teljes mértékben megfelel a nemzetközi előírásoknak. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2015-ben 391 ezer illegális bevándorlónak biztosított szállást és ellátást.
    "Magyarország mindenkinek menedéket biztosít, aki erre valóban jogosult. Azonban Magyarország nem határos Szíriával. Nincs olyan emberi jog, miszerint a menedékkérő végigvándorolhat fél Európán, és eldöntheti, hogy ő hol szeretne élni. Azok, akik biztonságos országok során haladnak keresztül, nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók" - tette hozzá Szijjártó Péter.
    A miniszter az ET-biztos egy másik felvetésére úgy reagált, hogy a menekültellenes hangulatot nem a magyar hatóságok gerjesztik, hanem a Kölnben és más városokban elkövetett szexuális bűncselekmények és lopások. "Finoman szólva kérdéses, hogy miként lehet integrálni azokat, akik csoportosan támadnak meg, és molesztálnak nőket" - olvasható a közleményben.