Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ruszinkó Ádám: 2015 ismét rekordév lehet a turizmusban

2016-01-13 09:50:53

Ismét rekordévet zárhat a magyar turizmus, már novemberben csaknem teljesültek a 2015-re kitűzött célok, decemberre várhatóan kiemelkedő eredményekről számolnak majd be a szálláshelyek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Ruszinkó Ádám hozzátette: tavaly novemberig 9 millió 700 ezer vendég jött magyarországi szálláshelyekre, akik több mint 24 millió vendégéjszakát töltöttek el, a szálláshelyek bevételei pedig elérték a 342 milliárd forintot. Az egész éves cél 10 milliós vendégszám, 25 millió vendégéjszaka és 350 milliárd forintot meghaladó bevétel - ismertette.
    A helyettes államtitkár a statisztikai hivatal novemberi szálláshely-forgalmi adataira reagálva elmondta: kissé csökkent a külföldiek vendégéjszakáinak száma, amelynek oka egyrészt a párizsi terrortámadás, másrészt a migránshelyzet volt. A helyzet nem drámai, hangsúlyozta, 11 hónap alatt szépen bővült a külföldi beutazó turizmus is, a belföldi turizmus pedig novemberben ki tudta egyensúlyozni ezt az enyhe csökkenést.
    Kitért arra, hogy "fantasztikus sikertörténet" a SZÉP-kártya, tavaly 83 milliárd forintot, az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet költöttek belföldi utazók a kártyáról, idén pedig meghaladják a 90 milliárd forintot a feltöltések.