Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁKK: rekordösszeggel, 181 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány decemberben

2016-01-12 11:55:00

Tavaly decemberben 181 milliárd forint értékben keltek el lakossági állampapírok, ami minden idők legnagyobb lakossági állampapír értékesítésének számít egy hónap alatt - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.

    A múlt év végére 3517 milliárd forintra emelkedett az állomány, az euróban denominált lakossági államkötvénnyel, a pemákkal együtt a teljes mennyiség csaknem 4079 milliárd forintra nőtt.
    A tervezett éves mennyiség több mint háromszorosával, 1106 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok állománya a múlt év elejétől december végéig. A növekedés hatására a lakossági állampapírok aránya 14,2 százalékra emelkedett a központi költségvetés adósságában - írják.
    Az ÁKK megemlíti, hogy a pemák-állománya a decemberben esedékes lejárat miatt csökkent 670 millió euróval a múlt év során. Az állománycsökkenés oka, hogy míg a lejárt sorozatot gazdasági társaságok és intézményi befektetők is vásárolhatták, addig az értékesített új sorozatot csak a lakossági befektetők és a non-profit intézmények, így a lejáró állampapíroknak csak egy részét tudták megújítani a befektetők - áll a közleményben.
    A tavalyi év során a forintban jegyzett lakossági állampapír-állomány növekedésének 65 százalékát a kamatozó kincstárjegyek (kkj) adták, a második legjobban forgó értékpapír a prémium magyar államkötvény (pmák) volt, 17 százalékos aránnyal. A kkj-k állománya 727 milliárd forinttal nőtt, míg a pmák portfoliójukat 188,4 milliárd forinttal növelték a befektetők 2015-ben.