Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - A terrorizmust tartják a legnagyobb veszélynek a csehek

2016-01-11 17:50:13

 A cseh lakosság 81 százaléka a terrorizmust tartja a legnagyobb veszélynek Csehország számára   - derült ki egy országos közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.  

    A CVVM közvélemény-kutató intézet által  az elmúlt év végén készített felmérésben  a menekültáradatot,  a radikális vallási mozgalmakat a megkérdezettek 66 százaléka minősítette komoly veszélynek. 
    A felmérés kimutatta, hogy 2014 óta megnőtt azoknak a személyeknek a száma, akik összefügést látnak a menekültválság és a terrorizmus között. 2014-ben a közel-keleti menekülteket a megkérdezettek 32 százaléka nevezte veszélyforrásnak, most azonban már 66 százalék. A nemzetközi terrorizmust ezúttal 19 százalékkal, a radikális vallási mozgalmakat pedig 15 százalékkal tartják többen komoly veszélyforrásnak, mint két évvel ezelőtt. A csehek leginkább az ún. Iszlám Államtól és a polgárháború sújtotta Szíriától tartanak a leginkább. 
    Oroszországot a csehek egy része újra a veszélyes országok közé sorolta, de azúttal jóval kisebb arányban, mint az előző évek hasonló felméréseiben. 2014-ben a csehek 28 százaléka tartott Oroszországtól, most csak 17 százalék.
    Míg 2014-ben a megkérdezettek 29 százaléka tartotta reális veszélynek a háborús konfliktust, most ezzel kapcsolatban az emberek  50 százaléka vélekedett így.