Andrea napja van. | 2024.04.18

Operaházi koncerttel ünneplik Pinchas Steinberg 70. születésnapját

2016-01-11 13:51:30

Operaházi koncerttel ünneplik Pinchas Steinbergnek, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara elnök-karnagyának 70. születésnapját január 18-án.

    A nemzetközi hírű karmester 2014 februárjában vette át a több mint másfél évszázados múltra visszatekintő együttes elnök-karnagyi tisztségét - idézik fel a Magyar Állami Operaház hétfői közleményében.
    Január 18-án este azt a születésnapi koncertet vezényli, amelyet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a tiszteletére ajánlott. Az est Glinka Ruszlán és Ludmilla operájának sodró erejű nyitányával indul és a színes, beszédes, nagy közönségkedvenccel, az Egy kiállítás képei című Muszorgszkij-Ravel-alkotással zárul. A középső mű, amelyet hallhat a közönség, Rachmaninov III. zongoraversenye lesz a kiváló művész, Alexander Gavrylyuk közreműködésével.
    Mint írják, a születésnapi hangversenyen Pinchas Steinberg a műsorban szereplő három darab segítségével "bemutathatja művészetének minden színét és árnyalatát".
    Pinchas Steinberg a legigényesebb és legnehezebben interpretálható zenekari darabok és operák egyik kiemelkedő tolmácsolója. Az izraeli születésű muzsikus zenei tanulmányait az Egyesült Államokban és Berlinben folytatta, vezényelte Európa összes jelentős szimfonikus zenekarát, és visszatérő vendégművészként lépett pulpitusra a legnevesebb operaházakban. Fellépett a Covent Garden, a párizsi operaház, a müncheni operaház produkcióiban, 2010-ben debütált a milánói Scalában, mindemellett az amerikai zenei színpadok gyakori vendége is. Hét éven át volt a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója - derül ki a dalszínház közleményéből.
    A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Magyarország legrégebben működő zenekara, 1853. november 20-án elhangzott első koncertjét Erkel Ferenc vezényelte. Az azóta eltelt évtizedekben számos híres dirigenssel dolgoztak, az elnök-karnagyi pozícióra megválasztott karmesterek azonban tradicionálisan hosszú távon, a nevükkel adnak minőségi garanciát a zenekar művészi munkájához - emelik ki.
    A január 18-i hangversenyen fellépő világhírű zongorista, Alexander Gavrylyuk 1984-ben született Ukrajnában, 13 éves korában Ausztráliába költözött. Tizenöt éves korától sorra nyerte meg a világ leghíresebb nemzetközi zongoraversenyeit - Horowitz, Hamamatsu, Rubinstein -, karrierje így kapott szárnyra a legnagyobb koncertpódiumokon, a világ legnevesebb zenekarainak szólistájaként. Az amszterdami Concertgebouw zenekarával debütált, majd fellépett többek közt New Yorkban, Los Angelesben, Varsó, Moszkva, Izrael, Rotterdam, Stuttgart, San Antonio és Brüsszel színpadain, illetve Hollandiában és Olaszországban.