Auguszta napja van. | 2024.03.29

Véres verekedést provokáltak a Jobboldali Szektor tagjai egy kárpátaljai üdülőhelyen

2016-01-11 13:20:35

Véres verekedést provokált vasárnap hajnalban a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet öt tagja a kárpátaljai Drahobrat magashegyi üdülőhely egyik szállodájának éttermében, az incidens során a randalírozók lőfegyvert is használtak.

    Az Ukrajna-szerte nagy visszhangot kiváltott esetről beszámoló kárpátaljai hírportálok szerint a PSZ terepruhát viselő tagjai vasárnap hajnali négy órakor mentek be a felkapott síparadicsom egyik szállodájának éttermébe, és azt követelték a pultostól és a szakácstól, hogy szolgálják ki őket étellel és itallal. A látogatók és a személyzet között szóváltás alakult ki, majd verekedés tört ki, amelyben a szakács és a pultos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani őket. Az incidens során lövések is eldördültek, végül az üdülőhely biztonsági őrei és helyi lakosok tették ártalmatlanná a randalírozó fegyvereseket, akiket átadtak a később nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőröknek. Az őrizetbe vett PSZ-tagokat Ungvárra szállították, és megkezdték a kihallgatásukat.
    Az eset kapcsán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítéli és a PSZ provokációjának nevezi az incidenst. A megye első embere szerint a szervezet második alkalommal követett el lőfegyverek használatával olyan "brutális provokációt" Kárpátalján, amelynek negatív politikai, gazdasági és egyéb következményei vannak. Úgy vélte, hogy a PSZ az általa múlt nyáron Munkácson kirobbantott, halálos áldozatokat is követelő fegyveres konfliktussal tönkretette a megye idegenforgalmát, és most ugyanezt teszi a síelési idényben is. Moszkal név szerint felsorolta az incidens résztvevőit, akik nem kárpátaljai illetőségűek, és megnevezte az általuk korábban Ukrajna különböző régióiban fegyverhasználattal elkövetett bűncselekményeket. 
    Nyilatkozatában a kormányzó azt ígérte, hogy az incidenst provokálók - Ukrajna más megyéitől eltérően - Kárpátalján nem fogják megúszni a büntetést. Kárpátalja okult a múlt nyári keserű tapasztalatokból - emlékeztetett egyebek között Hennagyij Moszkal.